L'EDUCACIÓ PERMANENT, UNA ASSIGNATURA PENDENT
Ara, fa pocs dies, vaig presenciar una escena que em va fer pensar en la importància que té l’educació a les nostres vides. Un, com a persona gran que sóc, no hauria de perdre mai les ganes d’aprendre. Cada dia la vida ens ensenya quelcom, i per aquesta raó hauríem d’intentar viure amb més calma, sense tantes preses. Tinc la sensació que tots anem de bòlit, sempre amb preses, corrent....
L’escena és la següent: En un pas de vianants regulat per semàfors. La gent s’observava uns als altres, esperant que el semàfor vermell es tornés a posar verd, quan de sobte, un matrimoni, acompanyat d’un nen d’uns 6 anys, va mirar d’esquerra a dreta i va decidir creuar la via quan el color del semàfor encara estava en vermell, el nen es va quedar quiet a la vorera i va cridar als seus pares dient-lis en veu alta: ara no es pot passar!!... els pares varen parar i van recular, retornant al lloc on estava el seu fill, amb cara de resignació i un tan sorpresos.
L’anècdota, que no és única per desgracia, és repeteix contínuament. Aquesta em va fer pensar i preguntar-me, això: de què serveix que a l’escola s’ensenyin als nostres infants, les normes de circulació vial, si els pares no prediquen amb l’exemple...?
Crec que tots tindríem de tenir clar que l’educació és cosa de tots, no? . Fa temps que anem perdent -la nostra societat- aquestes actituds cíviques, aquests comportaments de ciutadania que haurien de ser eterns, innats en tots i totes, com per exemple: deixar passar a una persona gran, ajudar-la per creuar la calçada quan aquesta té dificultats visuals, etc, cedir-lis el seient en un autobús, saludar quan entrem i sortim de qualsevol lloc, donar les gracies, no fer soroll, perquè sí, etc, etc.
Abans, tot això se’n deia: "urbanitat". Ara el nostre sistema de valors, més modern, més democràtic en diu: "educació ciutadana". Avui els nostres polítics s’han tret de la manega un projecte que es diu: P.E.C (Projecte Educatiu de Ciutat). un projecte transversal que té uns objectius lloables i dignes de ser aplicats amb urgència.
Educar i reeducar a la ciutadania no és fàcil i per descomptat té uns resultats minsos a curt termini, doncs, difícilment aquests no incideixen massa en rèdits electorals, però no per això l’administració ha de deixar de fer, com tampoc deixar de millorar amb recursos per aconseguir l’objectiu que ara per ara no tenim. Es tracta, doncs, de què siguem constants i continus en l’execució del projecte de transformar amb una tasca diària, un treball de formigueta, com per exemple: Montcada en una Ciutat Educadora.
De moment, és d’aplaudir la creació al nostre poble d’una regidoria específica.
Servirà, serà útil la creació d’una regidoria dedicada exclusivament per aquest fi?
Això ja està creat, ara cal comprovar com i que es fa amb aquest projecte?
A banda de creure en el projecte, em pregunto de nou: s’han destinat recursos (diners)...no? . La quantitat de 25.000 euros prevista en els pressupostos municipals propers, sembla evident que és una xifra molt minsa que difícilment pot fer canviar res, un acte o dos per sortir-ne a la foto i passa que té he vist.
El que representa l’educació permanent -objectiu del PEC- és una tasca immensa que per fer-la, cal tenir la complicitat de totes les altres regidories, junt amb la constància, la tossudesa i els recursos per posar-la en practica, sinó és així no servirà per gran cosa. Els recursos a part de venir de fora (Generalitat-Diputació) haurien de sortir principalment de la nostra capacitat pressupostària (ja seria hora de rebaixar una mica les despeses sumptuàries i dedicar-les a l’educació)
M’agradaria equivocar-me, el PEC és una eina que depèn de com s’agafi pot ser molt útil, però em sembla que res més servirà per omplir l’expedient i afirmar a l’hora de fer balanç, que amb 1 o 2 actes ja n’hi ha prou, se’ns dirà que s’ha augmentat un 200% els actes i s’ignorarà que és partia de O.
Tan de bo, pugui aplaudir a final de l'any en veure que el PEC ja dona algun fruit, tan de bo, repeteixo, no tingui que recordar-li al polític de torn, aquella frase que pot resumir una mica l’escepticisme que està sotmesa la nostra societat, quan es fa balanç de com va tot:
"Ens diuen les estadístiques que estem bé, però tenim la sensació que no anem gens bé".
( Opinions d'en Albert G.P.)
2 COMENTARIS (clica i escriu els teus):
¿En que es mejor destinar el dinero de nuestros impuestos?
Cada ciudadano seguro que tendria prioridades diferentes.
Siguiendo la máxima que nuestro gobierno municipal se ha marcado- las pequeñas cosas- yo dejo ir mis preferencias.
¿ No seria mejor destinar el dinero que ha supuesto el regalar un lote de Navidad a cada participante y lo que ha costado en definitiva la "fiesta" organizada este fin de semana en homenaje a los pensionistas. No seria mejor destinar este importe a lo que dice el escrito de fomentar la educacion civica?
¿ No seria mejor destinar al mismo fin los costes de los viajes que hacen nuestros politicos para hecerse una "foto" en las excursiiones (tambien financiadas en parte por nuestro Ayto)que se prepararon este verano?
Si se quiere hay dinero, es cuestión de voluntad politica y parece que la EDUCACION no deja de ser una , como se decia en nuestros tiempos , "maria".
Juan
¿¿Para cuando el cheque escolar??
Es que ami me gustaría llevar mis hijos a la Salle, que me den el dinero que cuesta su educación,
y el colegio ya lo elijo yo.
Y con un poco mas podrán ir con las niñas del Montilla a un colegio Ingles, que eso mas allá de los pirineos tiene futuro.
Un inquilino
Publica un comentari a l'entrada