9 de set. 2008

INFORME: ELS PARTITS POLÍTICS DE MONTCADA

Aproximació a la realitat d'unes organitzacions que no passen pels seus millors moments.

Comencem l'informe pels dos partits que actualment governen el municipi, tots dos es troben davant de renovar les seves executives desprès dels seus respectius congressos celebrats fa uns mesos.

PSC: És segurament, l'agrupació que es troba millor organitzada, malgrat que últimament no mostra el mateix ritme d'activitats i que ens tenia tan acostumats. El seu número d'afiliats és d'uns 140, així com una xifra important de simpatitzants.
Actualment està en plena fase de consensuar una nova executiva, tal com va prometre el seu 1er. Secretari César Arrizabalaga. El problema rau, perquè no s'acaba de decidir la persona que podria encapçalar aquesta renovació, se sap que César ha proposat diferents noms, però per un motiu o un altre, la cosa no acaba de quallar. Tot apunta, tal com ja va passar l'any 2004 on es va anunciar l'hora del canvi( que no es va produir malgrat estar en moments de màxima aceptació) que finalment ("el horno no esta para bollos") ell es tornarà a postular o farà que li demanin com a primer secretari i poder seguir mantenint el control en una agrupació que ja comença a donar signes d'esgotament del seu projecte i, amb una incipient contestació interna que voldria marcar un perfil autònom i no tant continuiste com passa ara i que a la practica, no deixa de ser un òrgan que només fa publicitat de la tasca de l'Ajuntament. És parla més de contractes que de política formativa i difícilment es discuteix o es planteixen debats internament ja que una bona part dels militants tenen algun lligam amb l'Ajuntament, fet que a tapat l'autocrítica que necessàriament haurien de fer, ja que els últims resultats electorals locals van indicar que l'actual forma –duplicitat de càrrecs- ja no funciona i posa pals a les rodes per donar una sortida natural a la renovació que per nivell de militància i vots ja s'hauria d'haver fet.

Per aquest mes està prevista una Assemblea Ordinària així com una d'Extraordinària per elegir els compromissaris que assistiran al Congrés de la Federació del Vallès, que està prevista celebrar a la ciutat de Sabadell el proper mes d'octubre, posteriorment és obligatori "renovar l'executiva local".

Està per veure que passarà ja que per una banda, César Arrizabalaga entén que ha arribat l'hora del canvi, atès allò que recomana l'últim Congrés del PSC, però per altre no es refia totalment d’allò que pugui passar si ell deixa la 1ª Secretaria, la seva desconfiança arriva fins i tot a regidors/ores . Si falla el consens, hi haurà llista alternativa? ....ummm... difícil però ....

Fem una predicció: Si finalment César se’n enroca -en temps de tempesta, pensa, millor no sortir de casa- i continua dirigint l'Agrupació, això voldrà dir que tanca definitivament la porta de la tant promesa renovació i es postula com a futur cap de llista en les properes eleccions locals.

CDC: El seu número de militants al voltant de 65, també disposa a més a més, d'unes desenes de simpatitzants. Desprès d'últim Congrés hauria de renovar la seva executiva, cosa que ja han començant a preparar a la comarca altres agrupacions per quan finalitzi el Congrés Comarcal que és previst pel dia 17/9 , Si es repeteix "la tradició" haurien de canviar l'actual president (J.C.Paredes) ja que no es vol la duplicitat de càrrecs, fet que no és obligatori i tot sembla que es continuarà igual que fins ara. Segons alguns militants, consideren que la participació en el govern municipal els ha fet perdre l'esperit crític que sempre havia distingit aquesta formació i per tant es fa necessari la renovació per poder marcar el propi camp que ara es confon massa sovint amb el que fan els socialistes.
Joan Maresma continua controlant aquesta agrupació que al llarg del temps l'ha modulat a la seva imatge, malgrat tot, existeix un nucli que voldria donar un tomb a l'actual situació i retornar a un prestigi que superi el desànim que molts simpatitzants i votants es troben actualment. El "ara no toca" a mig termini podria donar pas, si les circumstàncies ho possibiliten -la crisi econòmica- , a canvis que podrien afectar l'actual pacte de govern, fet que es veu llunyà però que molts no descarten.

Hi ha una qüestió -la tasca de govern- de la que de moment no saben com fer-ho per arribar al poble, la majoria de vegades, la seva actuació, es transforma amb mèrits pels seus socis-PSC- i aquest fet preocupa a molts dels seus militants. Veuen a venir, que de continuar igual la política comunicativa, seran ells els que rebran les critiques de la crisi econòmica que tenen a sobre.
És de suposar, ja que de moment no hi ha cap convocatòria, que en aquest trimestre es farà la reunió que expliqui l'últim Congrés de CDC i també el Comarcal i s'afronti els nous temps amb una nova direcció profundament renovada o, si continua aquest relatiu "tantsemenfotisme"(1) (expressió d'un militant crític), tot seguirà igual, això si, amb alguns retocs de maquillatge.
__________________________________________

L'oposició: Tant ERC, PP com ICV-EUiA reconeixen el mateix dèficit que té CDC , els hi falla la política informativa de la tasca que fan com a oposició a l'actual govern, tots volen fer quelcom per superar aquesta mancança, però reconeixen que els hi manquen militants per poder fer-ho de forma continuada ja que sols i, esporàdicament, es fa alguna cosa. Disposen de webs que en línies generals s'actualitzen de tant en tant. Tots es queixen que La Veu no els hi dedica l'espai que creuen es mereixen, cosa que si fan per l'Alcalde, que vol dir pels socialistes.
_________________________________________

ERC: Aquesta formació fa uns mesos ja va fer els canvis en la seva estructura interna. Continua com a President Jordi Sanchez. Marta Aguilar com a portaveu del Grup Municipal i Josep Centelles s'ha fet càrrec de l’organització. Volen continuar la seva tasca d'oposició i a mig termini créixer com a partit. Disposen d'uns 25 militants així com unes desenes de simpatitzants i amics que actuen activament quan convé.
Entre altres objectius a millorar: la política informativa, volen seguir creixent en tots els barris de Montcada i seguiran igual que fins ara que de mica en mica són presents en tots els esdeveniments que preocupen a la ciutadania. No descarten, sí, es donés el cas, la participació en una alternança de govern això sempre i quan no comptes amb la presència del PSC, partit que respecten, però del qual no hi cap sintonia a nivell de direccions.
Cada dimarts a la tarda celebrem reunions que són obertes per a tothom.

PP: Manté la mateixa estructura des de fa temps, tot apunta que no hi haurà canvis significatius a mig termini. Són la formació que té l'índex de fidelitat més alta en els seus votants, estan segurs que poden créixer a costa dels socialistes i també d'una part de votants de CDC, fet que ja varen aconseguir quan disposàvem del govern de l'Estat.
Tenen uns 60 militants i una xifra més baixa d'amics i simpatitzants. Volen seguir amb la mateixa política d'oposició que mantenen en aquests moments, marcant perfil propi en cada intervenció i concretament volen explicar les seves propostes a nivell econòmic que s'haurien de prendre a Montcada per afrontar la crisi.
La seva portaveu Eva Garcia va ser escollida en l'últim Congrés del PP de Catalunya per la Secretaria de Política Territorial i Medi Ambient. Es podria donar el cas- a mig termini- que tornes a entrar en el Parlament de Catalunya com a diputada si hi ha alguna renuncia - cosa que sembla que pugui passar a curt termini- , si això es confirmés podria haver-hi canvis a nivell local i el seu lloc fos ocupat per Cristino Garcia persona que ja fa temps s'està preparan per si cal aquesta incorporació.
Millorar la política informativa és el repte que afronten per aquest mandat i no descarten, malgrat que veuen -els "toros" des de la tanca- poder col.laborar en una hipotètica alternança en el govern local.

ICV: Aquesta formació té properament el seu Congrés, la seva renovació ja es va fer fa uns mesos. Ramon Contijoch és el seu nou president, es reuneixen cada dilluns. Volen créixer a nivell de militància i superar les minses xifres que actualment registren ( 30 militants i una quarantena de simpatitzants), desprès de consolidar el pacte amb EUiA creuen que és el moment de fer un salt endavant, consideren superada la llarga etapa de desconcert en la que es trovaban inmersos . Tenen d'una web per comunicar-se amb els seus votants però volen tornar a repartir d'una forma continuada els seus butlletins informatius, aixi com participar en tots els moviments veinals . A nivell comarcal, Laura Campos va ser escollida per una àrea de responsabilitat.
Consideren que l'oposició que han mantingut fins ara en l'Ajuntament s'ha de mantenir i oferir alternatives, creuen que els més de 2000 vots obtinguts s'han consolidat i només poden fer que créixer a costa dels socialistes.
Mantenir el pacte amb EUiA i enfortir-lo és un altre objectiu que faran, és probable que a partir d'ara celebrin conjuntament actes, reunions i xerrades, la bona relació que mantenen entre les direccions ho fan possible i aquí la figura del cap de llista, l'independent Josep Mª González , hi ha tingut molt a veure.
No descarten res, però sols entrarien en un futur govern municipal si el pacte fos entre formacions d'esquerra, molt excepcionalment podrien variar d'actitud cosa que l'actual desgavell del govern municipal- segons ells- podria fer-los canviar d'opinió.

EUiA: És la formació política més disciplinada, la seva militància ha donat proves continuades en les seves actuacions, són una formació que manté l'esperit comunista i sense abandonar les seves essències. Disposa de 60 militants que són actius, es reuneixen setmanalment. Valoren el pacte amb ICV de forma molt positiva. L’any que porten junts, confirmen la bona experiència que demostra que han superat els recels que mantenien històricament i consideren, igual que ICV, que és un bon moment per créixer i recuperar terreny que el PSC els ha guanyat. L'estratègia a seguir els indica que s'han de mantenir les línies bàsiques d'ara però publicitant molt més la tasca que fan.
No es preveuen canvis substancials en la seva direcció, la coordinadora és Alba de Lamo i mantindran la joventut que s'ha implicat en la seva tasca.
Disposen d'una web que a diferència d'altres grups de l'oposició actualitzen més sovint (en bona part per donar a conèixer l'activitat del seu Senador J.J. Nuet) i que volen augmentar per donar a conèixer les seves propostes en política municipal.
Alba de Lamo, és la responsable d'Organització del Partit a nivell comarcal i continuarà segurament com a membre de la direcció a nivell nacional desprès del proper Congrés que està previst el dia 8 de setembre.

************************************************************************************

Comentari:

El que facin els socialistes, a nivell d'Agrupació Local, marcarà en bona part el que manca de mandat. Hi ha un denominador comú en tots els partits (en menor grau en el PSC), una baixa militància que fa impossible o al menys, molt difícil que la informació de les seves activitats arribi en temps i forma a la ciutadania. Les estructures actuals d'aquestes organitzacions polítiques fan difícils canvis espectaculars a curt termini. Amb excepcions puntuals, que hi són, són els Grups Municipals els únics que marquen l'activitat política, pràcticament les activitats dels partits han desaparegut, els actes formatius i sectorials s'han deixat de programar, fet que confirma un generalitzat pensament , de la nostra societat: La política i els partits polítics locals, en aquest cas, reflecteixen amb aquesta dada, en bona part, un cert desprestigi i un creixent allunyament de la ciutadania cap a unes organitzacions que mantenen unes estructures de poder ancorades en models del segle passat.

El PSC, partit majoritari a Montcada, es troba, encara que amb circumstàncies diferents, amb la mateixa deriva, pràcticament ha desaparegut la seva i costosa revista " Mira" a la que ens tenia acostumats, així com pràcticament l'actualització de la seva web (aquest dèficit el compensen amb “La Veu”) i cal comentar que els seu nombre de militants s'ha vist augmentat aquests últims mesos d'una forma relativament "forçada" per alguns, la lluita, millor dit, la possibilitat de canvi en aquest partit que té vocació de govern- amb tot el que representa- ha fet que molts treballin en aquesta línia, mantenir el "poder" o les seves quotes, sembla que és la causa d'aquest augment de darrera hora. És repeteix, salvant les distancies, un fet que ja es produïa en els anys 80 i 90 , quan s'oloraven canvis.


MONTCADA CONFIDENCIAL

(1)
Hem canviat la paraula "tanenfotisme" ( mal escrita) per la que considerem més correcta , per consell d'un internauta, que recomana " tantsemenfotisme" . Gracies amic comentarista.

6 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Voy a dar mi opinión al artículo.

PSC: Como partido socialista,no existe,nunca ha existido en Montcada,sus afiliados y simpatizantes,son todo,menos lo que sus siglas indican,y así ha sido siempre,los validos han durado tres meses,han pasado en diversas epocas,transfugas,nacionalistas de medio pelo que han visto su modus vivendis en un partido sin ningun signo ideológico,transfugas,sean ex comunistas o del P.P.Es un partido de colocación y negocios,incluso con empresas constructoras locales,que existen gracias a Cesar Arrizabalaga.Es un partido donde su secretario-Alcalde lo dirige desde su pesonalismo egocéntrico y sus afiliados recuerdan tiempos anteriores con el antiguo alcalde,que todos afiliados comunistas lo criticaban y cuando lo veían le daban la palmadita,con Cesar hay que añadir el miedo que le tienen.Vaya por delante que es una opinión personal.

CDC:

Es Joan Maresma,desde AHUUUU,el Presidente es quita y pon,y son una correa de transmision de Cesar en la alcaldía,como bien reflejado quedó en el tema de las golfas y el palito que le dió con la firma de la venta de la cervecería (firmó la venta el amic Joan Maresma)reivindicada para engañar al votante convergente. Como bien dice el artículo,Convergencia es Maresma,con su estrategia de poner concejalasdonas que va poniendo y quitando cada cuatro años y Presidentes grises,sin ningun carisma politico.Es una opinión personal.

I.C.V.

Realizó una renovación a toda prisa,dos dias antes de las elecciones,muy necesaria,sus bases,duran poco,entran y salen cuando ven que estan los de toda la vida dirigiendo detras.Jose María le falta consistencia,el futuro está en Laura Campos,pienso,que tiene un problema,su apellido,recuerda a otras castas politicas,de momento ya está en puestos de responsabilidad comarcal,y ¡ojo¡esa critica no se interprete como destructiva,puede ser una pesona muy valida,que ha escogido,la politica,como futuro a medio plazo.Es una opinión personal.

EUiA:

La vieja guardia leninista sigue al frente,con el PCC al frente.Como bien dice el articulista,militantes super disciplinados,el ejemplo lo da su concejala,Alba Del Amo,inquebrantable,su coalición funciona,un poco mejor,debido,sobre todo,a los nuevos concejales que aportó en la coalición I.C.y a que ven la salida del tunel que se metieron por sus propios errores.ahora bien,siguen sin admitir las criticas habidas,leninismo dixit.

E.R.C.

A Marta Aguilar,no se le puede criticar,su coraje,cuando era mayoría absoluta Cesar,apoyado por I.C-EUiA-CiU,fué para verla en más de un pleno como le daban de todos los lados,como politica merece un respeto,solo,por eso,y por la claridad que túvo en el tema de las golfas en el ultimo pleno, otra cosa es que se comparta sus ideales,pero como politica en los plenos,chapeau.

P.P.

Eva García,tiene un piquito de oro,populista,sabe lo que lleva,el nivel local,es muy bajo,ella destaca,cuando quiere atacar,pero como buena pepera,da unos bandazos que no sabes por donde cogerla,muy del P.P.Es una opinión personal.


Es mi opinión despues de haberlos visto bastantes años en los Plenos,que es donde se ven,lo que dicen,lo que aprueban,las caras que ponen y sus silencios,luego hay que tragarse las publicaciones locales tan sectareas,con sus medias verdades.

Anònim ha dit...

no es diu "tanenfotisme", sino "tantsemenfotisme", que em sembla que això ja ho he sentit dir en algun altre blog, i ja fa dies. o no.
+-

eter ha dit...

Es un alivio que se auto financien con las cuotas de sus afiliados.
visca Montcada

Anònim ha dit...

Primer voldria felicitar a ETER, m'agrada el seu estil en els comentaris que aporta .

Es una bona formula fer servir l'ironia provocativa.

En quan a que els partits s'autofinçan amb les quotes , es i estic segur que ho sap ,una autentica irrealitat.

Com diria aquell : Y un huevo!!!.

Els xiringuitos que tenen montats els paguem tots els veins de Montcada , hi ha una partida de molts milers d'euros en els pressupostos de l'Ajuntament.

I ja que paguem el que es tindria de demanar que per lo menys dongues algun fruit, no?

Lluis.

Anònim ha dit...

Cesar arrizabalaga actua en su partido como el perro del hortelano, ni come ni deja comer, quiere y al mismo tiempo no quiere, sabe que hay que hacerlo pero no quiere dejarlo. Tiene miedo a perder su estatus.

Esta es la cuestión. Al mismo tiempo su personalidad/caracter , que se encuentra en entredicho,no permite voces discrepantes.
Con este estilo lo que consigue es que nadie se forme el suficiente tiempo para poder tomar la alternativa, a este paso y con esta formula es imposible que nunca haya nadie que tenga los meritos suficientes para tomar las riendas de este partido.Puede y lo hace, usar su poder desde el Ayuntamiento dando favores o amenazando en quitarlos a quien ose discutirle su mandato, y ya se sabe lo que pasa , por miedo a no ser tachado como rebelde cualquier militante se calla.

La historia se repite, recordar que Jose Mª Campos , siguiendo la renovacion continua en ser cabeza de lista provocó lo que todos conocemos ahora, un autentico desconcierto en su partido que tiene que volver a renacer de sus cenizas.
El PSC , seguirá el mismo camino con un agravante que no tardará tanto tiempo como le ocurrió a Campos.

Dejar el chollo de mandar se hace dificil, las promesas ya se ve que no se cumplen ( recordar "solo estaré 8 años). Y lo más grave es que el sabe esto, es el mismo el que dice que no hay nadie con "categoria" para sustituirle. Es normal ya que el lo impide y de seguir asi , esto durará tiempo.

Es una lástima pero no tiene solución.
Bueno si, Solo habra cambio despues de un garrotazo electoral,
la solución vendrá cuando el pueblo le vuelva a dar la espalda y de los 4500 votos de ahora pase a los 3000 que son la base que tiene la siglas PSC.

Anònim ha dit...

Completamente deacuerdo con la opinión de las 15:21, me parece que conocías bien a nuestro seudo emperador tiempos atras.

Si echamos la memoría atrás, observamos que le pasó lo mismo a Felipe González, debe ser un mal endémico de la izquierda, que cuando el lider llega al poder... amigo, hay que sacarlo con agua caliente, y ya se encarga que no haya delfines cerca, ¡¡¡viva la política!!! ¡¡¡Viva mi sillón!!!

A este le pasará lo mismo, dejará el PSC como un solar, aunque las malas lenguas dicen que será peor... que el solar lo recalificará antes y pondrá dos torres...

Un saludo

House