2 d’abr. 2008

I MENTRESTANT QUÈ FEM?




El Ple de l'Ajuntament qüestiona per primer cop, el futur trasllat de Lafarge



La Corporació en ple qüestiona, per primera vegada, obertament la permanència d'una indústria com la cimentera Lafarge tant a prop del nucli urbà, a menys de 200 metres del barri de Can Sant Joan. Tots els portaveus dels grups municipals, a excepció, de moment, d'ICV-EUiA, han donat el seu vist-i-plau un document que enviaran al Departament de Medi Ambient i Habitatge que fixa textualment com a objectiu "iniciar un procés de negociació entre el Consistori, la Generalitat i l'empresa per tal de poder arribar a un acord pacífic que permeti el trasllat de la cimentera allà on realment hi tingui cabuda".

La coalició ecosocialista comparteix la proposta del trasllat, però considera que s'han d'eliminar del redactat les qüestions tècniques sobre l'informe que ha fet l'Àrea de Política Territorial del Consistori respecte la crema de biomasa a la fàbrica. ICV-EuiA ha presentat un text alternatiu que la resta de grups hauran de valorar.

L'escrit que els grups polítics de l'Ajuntament trametran a la Generalitat acompanya un altre document en què l'administració local informa favorablement sobre l'expedient d'adequació sol·licitat per Lafarge, ja que la indústria compleix amb la normativa municipal quant a sorolls, olors i sistema de sanejament. No obstant això, l'Ajuntament manifesta la seva desaprovació per la resolució d'autorització ambiental emesa per la Generalitat que obre la porta a què la cimentera pugui utilitzar biomasa com a combustible, en substitució de fòssils, una possibilitat que es podria fer efectiva d'aquí a 18 mesos.

L'alcalde, César Arrizabalaga (PSC), ha dit que el debat sobre el possible trasllat de la fàbrica de ciment s'ha de fer pensant en què es tracta d'una proposta de futur que s'ha de basar en el diàleg amb l'empresa, ja que, "és inviable plantejar-lo a curt termini".

Una de les qüestions que l'alcalde també ha volgut deixar clares és que el debat sobre el trasllat de Lafarge en el futur ha de garantir el manteniment dels llocs de treball del personal de la cimentera
Els arguments dels grups polítics de l'Ajuntament per plantejar obertament el trasllat de la cimentera són, entre d'altres, que no està prou provat que la crema de fangs de depuradora i altres residus no sigui perjudicial per a la salut de les persones; que aquesta és l'única cimentera de tot l'Àrea Metropolitana que està tan a prop d'un nucli urbà i que hi ha un rebuig manifest de la ciutadania vers la instal·lació que s'ha constatat amb la recollida de prop de 6.000 signatures a càrrec de la recentment constituïda Plataforma Anti incineració.

L'escrit dels representants municipals i l'informe elaborat pels tècnics del Consistori es trametrà a la Generalitat durant el període d'al·legacions que ha obert el govern autonòmic a l'última resolució favorable a la continuïtat de l'activitat extractiva i productiva de la indústria.

(notícia Montcadaradio.com)




Comentari M.C. :


Cal a dir que es qüestioni per primer cop, per unanimitat de tots els grups municipals, el trasllat de Lafarge en un futur, és una bona noticia, que caldrà comprovar com es materialitza. Sobre la taula queden preguntes que esperem es contestin: A on? Com? De quina manera? En quins terminis? ... i si l'empresa diu no? . Com sempre caldrà donar temps al temps perquè és confirmi aquesta voluntat expressada pels grups municipals, voluntat d'intencions que tindria d'anar acompanyada per un full de ruta que deixi clar els passos a seguir.

Mentrestant no podem oblidar el que està en marxa . La Generalitat ja ha manifestat que AUTORITZARÀ a Lafarge l'incinerar residus en els seus forns després de 18 mesos i de unes proves que es faran a Vallcarca. L'empresa Lafarge ja ha declarat que no li caldrà tant de temps per començar l'activitat .

Una cosa que la notícia no deixar prou clar és quina serà la posició de l'Ajuntament davant la més que possible autorització de cremar residus en el forns de la cimentera, fet que és probable que passi abans de 18 mesos. L' Alcalde César Arrizabalaga ha manifestat avui a Montcada Ràdio que la negociació amb Lafarge no donarà fruit a curt termini, cal tenir present que s'han de posar d'acord Generalitat - Ajuntament i Lafarge, i que comportaria que poden passar molts anys fins que això sigui una realitat.

Si la voluntat de trasllat de la planta ubicada a Montcada és ferma, cosa que ja es veurà en el temps , cal fer-se, doncs unes preguntes: què sentit tindrà per la Generalitat i Lafarge, quan vulguin començar l'activitat d'incinerar residus perillosos en un lloc que prèviament és sol·lícita el seu trasllat? si l'objectiu és que marxin, el més lògic seria no autoritzar una activitat, perillosa per la salut, motiu pel qual ha fet que és mobilitzés la ciutadania de Montcada?

Seguin amb lògica i atès que ja es vol sol.licitar per l’Ajuntament el seu trasllat per diferents motius, no té sentit ara, mantenir en ple segle XXI, una planta d’aquest tipus en el centre d'un poble i per tant no caldria, ni que fos per un període transitori, període que insisteixen en incinerar residus?

6 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Hacer tiempo para que la Plataforma se olvide del tema,expongo mis razones.

a)En la asmablea de Can Sant Joan,el Sr.Maresma expúso que el tema del traslado era inviable (pueden repasar la cinta de video existente).

b)El tema de la Valentine,más realizable a corto plazo ¿que fué del?no sabo,no contesto.

c)Nos van a meter la biomasa,y toda la mierda que quiera Lafarge.Bajo el silencio complice y enredador del PSC-CiU.

Hacer tiempo y engañar nos una vez más con sus medias verdades,a cambio darán un bocadillo para la Fiesta Mayor.

Cada pueblo tiene el gobierno y los ediles que nos merecemos.

Anònim ha dit...

Ara bien La Plataforma en seguir el camino emprendido, que será largo y tortuoso, con multitud de trampas ( los 18 meses es un ejemplo)
Que se diga que se quiere iniciar un proceso de negociacion para el traslado , esta muy bien , pero largo me lo fiais.

mientras tanto el "peligro confirmado" de que quieren incinerar sigue su andadura, esto el lo importante a corto plazo, esto es lo que hay que evitar primero y luego por descontado seguir negociando el traslado.

La Plataforma, a estas alturas dudo mucho que se deje embaucar, de momento van cumpliendo con todos los plazos en alegaciones , luego habra que seguir movilizandose, etc, sin olvidar la via judicial si hace falta ( aplaudo lo del abogado, es bueno estar preparado para todas las hipotesis)

Lo que afirma el comentario anterior seria muy grave si el Ayuntamiento solo intentase ganar tiempo con esta posición de pedir el traslado de la fabrica.
Seria muy ruin . En esta vida y de estos personajes se puede esperar todo.
Todo puede pasar , pero esta vez quedarian definitivamente marcados.
Confio , soy de buena fe, que no pase.
Un iluso

Anònim ha dit...

MAS QUE ENGAÑARNOS A TODOS LO QUE TAL VEZ QUIEREN HACER ES ENGAÑAR A ICV-EUIA, ERC , ETC QUE SON LOS QUE HAN PEDIDO EL TRASLADO.

A ESTOS TAL VEZ LES ENGAÑEN O SE DEJEN ENGAÑAR , PERO A LOS CIUDADANOS SERA DIFICIL Y MENOS A LOS CURTIDOS LUCHADORES DE BIFURCA, SON EXCEPTICOS POR NATURALEZA, SOLO LES CONVENCEN LOS HECHOS.

Anònim ha dit...

Si el comunicado de los grupos políticos no hablara del traslado, nos quejaríamos de que dan la espalda a lo que quiere el pueblo.

Ahora que el comunicado parece que plantea realmente ese traslado, nos quejamos porque los del Ayuntamiento quieren engañar al pueblo a los partidos de la oposición y a todo el mundo.

Moraleja: Haga lo que haga, el Ayuntamiento la caga. Al menos eso damos a entender.

Solo una aclaración cuando se habla de un traslado a largo plazo o incluso inviable. Para el Gobierno municipal, si tantas ganas tiene de engañar, podría haberlo hecho mucho mejor presentando a sus compañeros de Pleno un escrito en el que se dijera que se va a exigir el traslado de la fábrica, o no os parece??? Cuando dicen "iniciar un proceso negociador" o "un traslado a largo plazo", estan siendo realistas porque para que se produzca el tan ansiado traslado tiene que haber acuerdo entre, al menos dos de las tres partes implicadas, es decir, Montcada i Lafarge y eso todos sabemos que no va a ser fácil de conseguir.

Yo considero positivo que por primera vez todos los partidos políticos hablen abiertamente del traslado e incluso lo soliciten conjuntamente por escrito. Ese acuerdo unánime de los políticos de la ciudad junto con las 6.000 firmas, la acción de la plataforma y demás entidades, todo unido es lo que puede hacer que se consiga obrar el "milagro", pero no neguemos que la acción de los políticos es imprescindible, y a los ejemplos del soterrament, de Trayma y otros me remito.

Un saludo,

El ex-nouvingut

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb el ex-nouvingut.


La noticia es bona, que es planteixi ja es positiu.
Que es critiqui es inevitable. Que degut a l'experiencia acomulada existeixen recels es pot entendre.
Cal serenar-se i esperar moviments cap l'objectiu del trasllat que evidenment no es fàcil.
No tot el que fa l'Ajuntament es negatiu i si treballa amb unitat no hi casi res imposible.

Anònim ha dit...

De momento Lafarge ya contesta diciendo que nanai de la china .