14 d’oct. 2008

... MÉS SOBRE LA TORRE DELS FRARES


Sobre la runa de la Torre dels Frares

Miro amb llàstima la ràpida degradació d'un edifici que és patrimoni de tots nosaltres, la Torre dels Frares.

La seva història es perd a la nit dels temps, segons alguns documents va ser una construcció depenent dels frares de Sant Jeroni de la Murta, altres , inclús, el reconeixen com a centre inquisidor a l'Edat Mitjana.


Aquest edifici, és una de les construccions més antigues de Montcada, i forma part de la nostra història, però a “l'Inventari del Patrimoni Històric i Arquitectònic” de Montcada i Reixac editat a 1999 ja s'aconsellava iniciar una intervenció urgent per evitar més esfondraments (fa quasi 10 anys).

Fins fa pocs mesos encara estava habitat, s'hi podien veure gallines al seu pati i una mínima activitat humana, encara que en precari, la seva habitabilitat donava una certa garantia de conservació mínima,

Però aquest edifici va ser abandonat i pocs mesos després el vandalisme es va passejar per les seves sales, trencadisses, furts, i altres actes varen minvar el seu (el nostre) patrimoni, mentre això passava cap institució feia res per protegir aquesta construcció d'origen romànic original del segle XI i catalogada d'interès històric tot i que el consistori ja era coneixedor de la fragilitat de l'estructura assabentat feia quasi 10 anys.

Un dia la casa fou okupada per una nois amb bones intencions, volen recuperar-la per donar-li un ús social, amb més ganes que mitjans han començat una frenètica feina de neteja, amb valentia i assessorats per una ONG, els joves fins hi tot han enderrocat un mur interior, tot i els informes previs que advertien del precari estat que es troba aquesta construcció. Encara que, aquests joves afirmen que l'estructura és prou sòlida.

Fa poques setmanes la teulada principal se'ls va esfondrar, ara es pot veure un gran forat que han cobert amb una lona per evitar l'entrada de pluja, per tant si ja era precari l'estat en que es trobava la nostra Torre del Frares, ara ja es troba en imminent perill de runa, estem apunt de perdre el que ens queda

Eric (un enamorat de Montcada i del seu patrimoni)

5 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Amic Eric, em dona la sensació que estas intentant justificar l'expedient de ruïna!

Si haguéssis dedicat la meitat del temps que has dedicat a escriure aquesta carta a visitar la Torre dels Frares t'hauries adonat que aquella casa no està en runes.
- La teulada no s'ha esfondrat, ja estava esfondrada.
- El mur interior ja estava esfondrat també, l'única actuació que s'ha fet és estabilitzar el mur perquè no caigui a sobre de ningú.
- Quan parles d'informe tècnic, et refereixes a l'inspecció ocular de 15 minuts de l'arquitecte municipal?
- L'estructura és molt sòlida, sinó com s'entén que porti 1000 anys en peu i no tingui esquerdes en l'estructura.

Cada dia que passa la Torre està més rehabilitada i en unes condicions dignes (que cap administració ni particular s'en havia preocupat) per ser habitada.

El teu paternalisme fot pena, intentes justificar l'expedient de ruïna!

L'escrit de l'Eric respon al comunicat enviat per l'assemblea de la Torre dels Frares i adoba el terreny per un futur desallotjament. No passareu!

Recuperem el nostre patrimoni, ells no ho faran!

Anònim ha dit...

Equip de govern dels collons:

Penso jo ignorant de mi, l'Ajuntament no podria deixar aquests joves tranquils i amb una mica de sort aconseguiran rehabilitar-la?
Si els fan fora la Torre caurà o la enderrocaran!
Si es queden i arreglen la teulada i les finestres, tindrem un espai 'rehabilitat' del nostre patrimoni històric a l'abast.
No perdin el temps i comencin a arreglar les masies històriques del patrimoni municipal que es cauen a troços.
Ni fan mal ni molesten a ningú!

Quin sentit té fer-los fora perquè el nostre patrimoni com diu l'Eric es perdi?

Anònim ha dit...

Queridísimo Eric.
Das por muerto al vivo.Ahora esa casa tiene vida.Pero tu solo ves ruina.
Es otra forma de ver las cosas.
Iré a visitarla y a prestar mi apoyo.
Yo también estoy enamorado.

Anònim ha dit...

Anómin Amic de les 18:25:00, estic molt més d'acord amb tu que en contre, pot ser que et sorprengui aquesta afirmació, però així és.

Conec be des de fa molt anys aquesta casa, i l'he visitat diverses vegades.

Hi teniu molta feina però estaràs amb mi que per dur terme una restauració plena de la construcció es necessiten recursos econòmics i d'implicació de tècnics en diverses disciplines.

Con saps la teulada sempre ha estat el punt feble, però el gran forat actual no hi era abans.

Perdo, quan em refereixo al Informe tècnic ho faig a "l'Inventari de Patrimoni Arquiquectònic", que al 1999 aconsellava “iniciar una intervenció urgent per evitar més esfondraments" (per tant ja es reconeix l'esfondrament).

Com molts del ciutadans de Montcada volem veure aquest edifici restaurat, i per això penso oferir-me en col·laborar amb aquest suggerent projecte en el que calgui,

Els qui ens estimem el nostre patrimoni el volem veure en bon estat, però alhora tenim una estranya sensació o sincerament por de que les coses no surtin bé, tenint en compte la precarietat econòmica en que s'ha de dur a terme.

Una Abraçada, Eric

Anònim ha dit...

Lo que estos jóvenes estan haciendo en una histórica Masia denominada la Torre dels Frares, me merece todos mis respetos y admiración. Estos, nos enseñan a los adultos, a los que somos o no nacidos en este Municipio, una lección, una oportunidad para recuperar algo de nuestra memoria colectiva. Esos "okupas" viniendo de fuera, incluso no siendo vecinos, se han interesado por conocer ese trozo de história que esta amenzado, y no precisamente por esos jovenes okupas,todo lo contario, sino por la incompetencia de un ayuntamiento y de una propiedad que siendo responsables la han abandonado, sin intentar de buscar una solución. Dejar caer estos edificios, este no es el primero, tiene un gran sentido de irresponsabilidad, una falta de sensibilidad y compromiso con este municipio. Son unos hipócritas, esos politicos que no se acuerdan de lo llenan a soltar por sus bocas. Habria que recordarles el fondo de las hemerotecas para que le salieran los colores.
Tambien llamo la atenció a entidades de Montcada que dicen defender el patrimonio, me estoy refiriendo a la Fundación Cultural de Montcada, que deberia haber pilotado hace años esta reivindicación y abandonar el uso de cartas como unico modo de frenar este abandono. Para defender eso, esa, aquello, etc., que deberia conservarse, como: Can Sans, Torre Bombita, Ca del Sargent, etc. etc. Se deberia actuar de manera directa y no unicamente burocrática.
Llamo la atenció a los vecinos y vecinas para que tomemos conciencia de esta falta de sensibilidad por parte del ayuntamiento, asi como un llamamiento a entidades para que den apoyo a estos jóvenes. Parece que todavía no hemos aprendido del pasado, como cuando el Asland compro el Turó y nadie se preocupó de salvaguardar aquellas piedras que hoy podrian ser veneradas y felizmente recuperadas aunque tuviesen que haber sido trasladadas a otro lugar de Montcada. Nada se hizo y fué pasto de la fábrica. ?Ahora vamos a permitir a que la Torre dels Frares sea victima de la ruina oficializada por "nuestro eficaz Ayuntamiento". ?

Un ciudadano más