12 de nov. 2008

DENÚNCIA A LA FISCALIA

Una trentena d’entitats denúncien a Lafarge a la Fiscalia de Medi Ambient

Els col·lectius afirmen que la fàbrica cimentera és un focus de contaminació


Un total de 31 d’associacions i entitats del municipi han presentat una denúncia penal davant la Fiscalía de medi ambient per la “greu contaminació” que provoca la fàbrica Lafarge. La Plataforma Antiincineració ja va anunciar l’estiu passat la voluntat de dur aquesta qüestió als tribunals i ha estat ara, al mes de novembre, quan l’acció ciutadana s’ha fet efectiva.
L’advocat encarregat de tramitar l’acusació, Albert Calduch, argumenta que aquesta indústria està situada a menys de cent metres del barri de Can Sant Joan –on viuen 5.200 persones–, i que genera “altíssimes quantitats de substàncies nocives, especialment partícules”.


Incompliments. Així mateix, el lletrat afirma que la cimentera incompleix les actuals normatives sobre controls d’emissions de forma contínua, utilitzant uns procediments insuficients per evitar la contaminació. “Des de l’any 2006 no s’han fet públiques les dades de què disposa l’administració, si és que existeixen” assegura Calduch.


A la denúncia, també es fa constar que els veïns porten anys convivint amb la pols que genera la fàbrica i recorda que recentment s’han recollit 4.250 signatures ciutadanes reclamant que es prenguin mesures al respecte. Una altra de les queixes fa referència al nivell de soroll que prové de la instal·lació durant les 24 hores del dia. Calduch afirma que als carrers propers, el soroll diürn arriba a 70 decibels i el nocturn a 57, quan els límits legals estan a 60 i 50 decibels, respectivament, i que Lafarge, tot i conèixer la problemàtica, no ha fet res per pal·liar-la, malgrat els requeriments de l’Ajuntament.


“Les quantitats de substàncies perilloses i els alts nivells de contaminació acústica que, amb ple coneixement, genera Lafarge són tan greus i porten patint-ne ja tants anys que han entrat ja dins la categoria d’il·lícit penal”, afegeix l’advocat. Les associacions i entitats de Montcada que donen suport a la denúncia consideren que la cimentera concorre en un delicte ambiental que preveu penes de fins a 4 anys de presó.
( noticia : laveu.cat)

------------------------------------------

Nota: Montcada Confidencial vol afegir un matís a la notícia, a fi i efecte d’evitar confusions. La iniciativa d'aquesta denúncia davant de la Fiscalia és del Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixac-Ecologistes en Acció, a la que s'han sumat diverses entitats, algunes de les quals pertanyen a la Plataforma Antiincineració, que com a tal, no ha signat la denuncia. La Plataforma es va crear en el seu dia, per evitar que s'incinerin residus perillosos en el forns de la cimentera. Malgrat existeixi aquesta acció de denuncia a la Fiscalia , la plataforma antiincineració no ha renunciat ha poder presentar, si cal, i davant dels tribunals corresponents: a la Generalitat i a l'empresa Lafarge, tal com es va anunciar el passat estiu. Acció que segurament és farà mitjançant la presentació d'un Contenciós Administratiu, i si és confirma, de manera definitiva, que les seves peticions no són ateses. Recordem que actualment existeix un parèntesi de 18 mesos per fer proves , desprès dels quals s'autoritzarà definitivament o no l'activitat a la cimentera.

0 COMENTARIS (clica i escriu els teus):