12 de nov. 2008

LA LLEI DE DEPENDÈNCIA A MONTCADA

(foto: laveu.cat)

Interessant la xerrada que es va fer ahir a l'Auditori sobre el desplegament de la Llei de Dependència. Al llarg del col·loqui es va fer palès de forma majoritària la lentitud que es troben les sol·licituds interessades per veure definitivament acceptats les seves demandes i les prestacions a què tenen dret.

La Llei de Dependència està en vigor des de l'any 2007 i l'allau de peticions ha superat a tots els Serveis Socials dels Ajuntaments, entre ells, Montcada, fins ahir ha tramitat 615 expedients dels quals 237 ja han obtingut una resolució . La regidora Mª Carme González (CiU) va reconèixer, lloant la tasca que fan els tècnics i treballadors d'aquest servei a Montcada - reconeixement també compartit pels presents a la sala - que el seu departament està desbordat, però malgrat tot es va mostrar optimista : " Queda molta feina a fer - referència a les moltes llacunes i contradiccions que s'han descobert en aquesta " nova" llei- i per nosaltres no quedarà ".

A part de la queixa en la tardança per poder començar a cobrar les prestacions i de la multitud de gestions que s'han de fer , la Llei ha posat en evidència una urgència - sobre tot en les grans ciutats- que cal resoldre el més aviat possible: la manca de persones "preparades" per poder complir amb la figura d'assistent que hi tenen dret i mereix la bona atenció dels discapacitats. Els Ajuntaments hi poden jugar un bon paper en l'organització de cursos de formació ja que coneixen la realitat que els envolta. A Montcada, cal a dir que en aquest moment s'ha pogut atendre les sol·licituds i es poden seguir fent en un futur, si les previsions es compleixen, que per sort, no són numèricament moltes. En aquest sentit, cal destacar que la comissió CNEE ( comissió necessitats educatives especials) membre d'Adimir va oferir el seus serveis i experiència per a formar a gent en un curs que posaran en marxa dirigit a persones interessades per dedicar-se a l'atenció a les persones discapacitades.

En no disposar de xifres on poder fer comparacions, degut al poc temps de l'existència de la Llei, sí que a primera vista a Montcada, la xifra de 615 sol·licituds sembla bastant indicativa d'una demanda que comportarà augment de despesa en un departament que és el primer en notar les conseqüències de la "crisi econòmica " , els Serveis Socials necessitaran de tot el recolzament que sigui possible i esperem, en aquest sentit, la voluntat política expressada -per tots els grups polítics- es pugui veure implementada com cal, en els propers pressupostos.

A proposta de la CNEE (Adimir) i recolzat per l'Ajuntament l'acte d'ahir va comptar amb la presència de David Vargas de l'Associació Espiral ( Sta Perpetua) i Antonio Moreno del col·lectiu: Papàs de Àlex, dues entitats que van explicar les seves experiències i recomanacions a fer davant d'una normativa que necessita de més informació i transparència.

0 COMENTARIS (clica i escriu els teus):