10 de nov. 2007

UNA CREU BLANCA AL TURÓ

(per veure la foto més gran, clica sobre la mateixa)

L’any 1908, concretament el dia 3 de setembre, va ser beneïda la nova ermita situada al Turó. Aquella nova construcció fou induïda en un primer moment, a través d’una inspiració de la Marededéu a la monja dominica de l’Anunciata de Montcada i Reixac, sor Rosa Altimiras.
Ara, desprès de quasi un segle d’aquella data, s’ha produït un fet que no podem deixar d’esmentar. Fa unes setmanes una creu ha estat posada al pic mateix del turó i no sabem la identitat del o dels seus autors. Una creu llatina blanca, amb unes mides ben visibles per aquelles persones que tenen bona vista.
Què vol dir aquest senyal cristià? Un desig, perquè es torni a construir aquella primitiva ermita que finalment va ser víctima del gran “drac cimenter”. l’Asland” ahir, avui Lafarge? Què potser es tracta d’una reivindicació o un vot, perquè la Marededéu faci un miracle per fer desaparèixer d’una vegada per totes aquesta fàbrica menjadora de pedra i que ens obsequia amb "generoses" pol·lucions des de més de vuitanta anys...?
Sigui el que sigui estarem atents per continuar informant d’aquest esdeveniment, la qual cosa ens fa pensar amb allò de...... és repetirà la història....?

Kalikatres

4 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Mira-ho pel cantor positiu gracies al “Drac” que abans es deia Asland (ara Lafarge)s’ha conservat part del Turó sense urbanitzar i verge. Tu creus que la Font de la mitja costa Existiria? I tota la part nord del Turó, molt frondosa i ple d’alzines? Tots aquests terrenys, propietat de la companyia, segur que ja estarien urbanitzats fa temps. A mes avui en dia la restauració fa que l’explotació de una pedrera sigui un fet reversible es a dir es pot arribar a refer la muntanya en el seu estat original. Tot es qüestió de temps….

Anònim ha dit...

però segur que ha estat l'asland qui l'ha posat? segurament, ja que encara no l'han tret...altres cops hi havien posat senyeres i al cap d'unes setmanes ja havien desaparegut...

Anònim ha dit...

Si tens raó la forma de fer rendndible la restauració es omplint el crater de residus i cobrant a tant la tona, el millor per la montanya es que no la emprenyeu mes, que la deixeu tal i com l'heu deixat que ella ja sap fer creixar alzines tot soleta, i que la fabrica foti el camp.

Anònim ha dit...

el meu avi m'explicava que pujaven de romeria al cim del Turó.Des d'allí hi havia un vista magnífica.
L'any 1909 durant la setmana tràgica la gent hi pujava per veure on crmaven les esglesies de barcelona.
L'any 1953 es va fer una processó baixant la verge del Turó fins l'Esglessia de Santa Engràcia en un altar dedicat a la verge. Va ser la consegració de la nova esglessia de Santa Engràcia , doncs l'anterior va ser la que van cremar ,i saquejar el juliol de 1936 la gent de la FAI i la CNT.
Era una esglessia magnífica que malauradament va ser destruida juntament amb els arxius parroquials que dataven del segle XIV.
El Turó es un lloc mitic pels montcadencs i el millor que es pot fer es deixar que la natura faci la seva feina, que els arbres vagin creixent ,que la ma del home no el toqui i sobretot apartar d'alla politics i constructors que encara en ferien alguna de grossa. Poques coses ens poden unir tant als que estimem montcada com la lluita contra la especulació i la destrucció de tot allo que per a n osaltres representa la história de Montcada. Deixeu la creu com està. Deixeu els arbres i els camins del Turó. Ja els hi han fet prou mal. El Turó esta carregat de legendes que cal explicar a les generacions futures i per aixó i per una questió de medi ambient cal conservar-lo.