20 de febr. 2007

OPERACIÓ LA RASA - VISTA RICA (III)

3à i ULTIMA ENTREGA DE L’OPERACIÓ URBANÍSTICA: LA RASA-VISTA RICA

Recordem que el mes de febrer de l’any 2004 la societat MALCA 2 S/A , és la propietària de la principal parcel.la de la finca de La Rasa, adquirida a preu d’or a la societat LA RASSA DOS S/L, amb el compromís de construir un hotel a la zona. La contrapartida és cedir la propietat de la finca Vista Rica a L’Ajuntament (cal llegir la 1ª i 2ª entrega).

Però una sèrie de casualitats, necessitats i urgències fan que és produeixi un canvi d'aquesta requalificació, allò que valia 100 passarà a valdre 1000. (1)

Sabia MALCA 2 S/A en el mes de febrer 2004 que passaria, uns mesos després?

22.7.04 .- Ple de l’Ajuntament. Se sol·lícita requalificar la zona lúdica (Parc Aismalibar) per fer-hi un hotel, la causa és que el futur constructor i explotador del "Centre Lúdic" ho demana. El Sr. Alcalde declara que Montcada necessita urgentment un hotel.. (?) En què quedem Sr. Alcalde, no es feia ja un hotel a La Rasa?
30.9.04 .- Ple de l’Ajuntament. S’aprova provisionalment l’expedient de sol.licitud per fer-ne un hotel en la zona lúdica-Aismalibar . També s’aprova sol.licitar una nova modificació (la 2ª en poc temps) del PGM del sector discontinu Vista Rica-La Rasa. Ara, en lloc de l’hotel, s’hi faran pisos, molts pisos... sota la justificació que uns quants seran VPO i alguns de lloguer i es diu que l’hotel no es farà allà, perquè Montcada no hi ha demanda per dos hotels. Amb aquesta aprovació, la societat Malca 2, SA tenia el camí desemboirat d’entrebancs, ja podia fer-se allò que alguns podíem pensar, que ja ho tenien planejat molts mesos abans, (el mes de febrer del 2004), i així es fa, doncs, es compra en poc temps, la resta de parcel·les de la finca La Rasa a diferents propietaris, per un valor aproximat de 2 milions d’euros que sumats als quasi 4 milions que havien pagat a la societat La Rassa 2, SL per la parcel·la principal, li representa una inversió per la compra dels terrenys de quasi 6 milions d’euros.

Resum d'algunes de les declaracions fetes en sessió plenària:

ERC (Marta Aguilar) : Perdem zona d’equipaments, es beneficia una immobiliària a canvi tenir Vista Rica en propietat, no hi estem a favor.

PP ( T.Garcia) : Uns terrenys que no valien res, ara tenen un valor superior en conèixer que es faran pisos, Vista Rica com a Parc serà un fracàs, perquè ningú hi pujarà. Qualifica l’operació com un despropòsit i torna a insinuar si s’ha produït un cas d’informació privilegiada?
CiU(Maresma) : És evident que hi ha una promoció immobiliària que guanya diners, però en aquest cas el que guanya és dignificar Montcada i recuperar Vista Rica
PSC ( Romo) : … informació privilegiada? … res de res, aquí el que hi ha és un propietari que compren uns terrenys i nosaltres acceptem la nova proposta que ens fan...i recorda les avantatges de la nova requalificació.

PSC (Alcalde) : S’havia de buscar una solució, els hi recordo que Vista Rica té un gran valor ja que és un pulmó verd al centre de Montcada, és un punt neuràlgic i sense cap mena de dubte, el visitarà molta gent en el futur.

(Cal precisar al senyor Alcalde, que ja era un pulmó verd abans del “trueque” , no? )

L’operació del sector discontinu Vista Rica-La Rasa s’aprovà definitivament el mes de febrer del 2007 , però molt abans, ja fa molts mesos que el Grupo Alcaraz anuncia a traves de la seva pàgina web, els dos gratacels que té projectat construir.

Fins a qui el relat dels fets, d’una operació urbanística que ha sofert diversos canvis en poc temps, fins aquí l’explicació d’una complicada operació, a varies bandes, que gracies a diverses requalificacions, l’inversor podrà fer el que possiblement ja intuïa des de bon principi. Queda clar, que és més rendible construir 110 pisos que fer un hotel, no?

Aquesta operació urbanística demostra com unes decisions administratives, poden fer revaloritzar el valor d’uns terrenys. (d'uns 100 milions de pessetes, l’any 2000, que passa a 1000 milions pessetes l’any 2004-05.

Recordem que l’any 2002 un ex polític local, que entén molt de la matèria, va qualificar l’operació com una de les especulacions més gran feta a la nostra comarca.

Nosaltres per finalitzar, farem dues preguntes als nostres internautes, preguntes que ens agradaria ens féssiu arribar el vostre punt de vista:

  • Quí hi surt guanyant més en aquest “trueque”, el poble de Montcada o el Grupo Alcaraz ?
  • Creieu que hi hagut informació privilegiada?
Ara, adreçades al Sr. Alcalde i als membres de l’equip de govern, aquestes altres:
  • Creu l’equip de govern del nostre Ajuntament, que els interessos del poble de Montcada, en aquesta operació, s’han defensat bé?
  • Creu el Sr. Alcalde i l’equip de govern que aquesta operació, malgrat que hagi estat vestida de "legalitat"... tot el que es pot fer, s’ha de fer?


(1) Una vegada aprovada la 2ª requalificació (setembre 2004), us explicarem una anècdota que té importància, des del punt de vista del fet “especulatiu” d’aquesta operació:
En saber que si hi farien pisos en lloc d’un hotel, uns accionistes de la societat La Rassa-2 S.L., concretament la família Palet, varen presentar una demanda judicial, en sentir-se enganyats, ja que havien venut la parcel·la pensant que es faria un hotel i reclamaven una part més important del benefici que intuïen en fer-se pisos, tot va acabar amb una” propina” de més per ells de 70.000.000 de pessetes que els propietaris de Vista Rica (Sr. Alcalà i altres) varen abonar a finals de l’any 2005.

22 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Leo estupefacto, algo que creí se hacian por intereses de y para Montcada..., sin lugar a dudas ha habído trato de favor, es evidente, si cronologicamente colocamos todas y cada una de las acciones efectuadas con esas recalificaciones, se muestra el desaguisado.
Señores del consistorio, creen ustedes que todos somos unos ignorantes?, habran algunos, pero todos los demás....?
Al final como alguno de ustedes mismos dicen, "el tiempo pondrá a cada uno en su sitio." No le quepa la menor duda.¡
Mi valoración a su gestión CERO PATATERO.
José Fernandez (Montcada Centro-Levante)

Anònim ha dit...

De moment aquest Grup Inmobiliari ja ha conseguit l'explotació del Futur Centre de Negocis que es construieix a la vora de la Comissaria del Mossos d'Esquadra , la concessió es per 70 anys.
Sembla evident que el que guanya més es l'Inmobiliaria i el poble de Montcada es queda amb la calderilla .

I mentres tant Vista Rica s'enfonsa , sense que ningú faci res.

A.A.H. ( Masrampinyo)

Anònim ha dit...

Lleguin l'informació dels fets , l'informacio privilegiada haurà existit ja que un no paga quantitat astronomiques si no te la seguretat que tot anirà bé.
1000 milions de pts per uns terrenys que eran un erial es una barbaritat, no?
Per descontat que el que guanya mes es l'Inmobiliaria, com sempre passa.

Sr. Alcalde s'ha fet Vd molt amic d'aquesta gent, vacançes a Sant Feliu Guixols, oi?

Antoni Escrigas ( Masrampinyo)

Anònim ha dit...

No sóc de Montcada però treballo en el món de la construcció.
Per la informació que he pogut llegir, penso, i contestant a la pregunta, dic que sí, que ha hagut informació priviligiada. Cònec altres casos fora de Montcada i efectivament aquesta és una tàctica dels promotors immobiliaris, proven de posar la mel als polítics... la resta, ja us la podeu imaginar... la carn és dèbil.
Andreu Boixaderes

Anònim ha dit...

Puez claro que s hase los negozios con eso de la informasion privijiada, er tocho es el rey y yo travajo en la construsion y se lo me digo.
Muu bien Moncaada Confidensial
aveis tocao bien er tema.
Gabriel

Anònim ha dit...

Tothom s'ha tornat boig , hi ha construccions per tot arreu. No entenc com l'Ajuntament permet aquesta disbauxa , no cal tanta edificació .
No fa falta un hotel a Montcada ( la gent anirà a Barcelona) i molt menys dos gratacels.
El Manolo Alcaraz es el que hi surt guanyant i de llarg.
L'Ajuntament, hi en sap greu dir-ho , sembla que treballi només pels constructors.

Joan A.M.

Anònim ha dit...

No es coneix cap promotor inmobiliari que sigui un benefector pel poble.
Especulació i altruisme son contraris , impossible de ser les dues coses al mateix temps.

L'Alcalde tenia una bona oportunitat de planta cara i per el que llegeixo n'ho ha fet.
Com es possible que el 18 regidors del govern municipal estiguin tant d'acord amb aquestes operacions?
Algun tindria que veure les coses diferent, peró, la veritat es que voten que si. Socialistes-Convergents i Iniciativa, tots son iguals

Anònim ha dit...

Es per desgracia una norma a tots els pobles, potser hi ha alguna excepció, els del mon del toxo coneixen molts abans d'intervenir , quina serà la zona que es pot requalificar.
Hi ha informacio privilegiada, en alguns llocs es directa, en altres indirecte.
La prova es que no coneixo cap noticia que ens digui que degut a un error, el promotor va comprar gat per llebre.

Quina merda tot!

Anònim ha dit...

Guanya més el Grupo Alcaraz,i si, per mi hi ha informació de 1ª mà .

Algù en pot confirmar si al antic cinema "Coliseum " hi faran també molt pisos?
Si es cert , seria una pena, ja que els meus recors de joventut estan molt lligats aquesta sala de Montcada, allà hi vaig coneixer a la meva dona.

Joanet

Anònim ha dit...

No voldria ofendre ningú però de que va el Sr Maresma quan diu: "... és dignificar Montcada i recuperar Vista Rica" i el Sr. Alcalde dient: "... recordo que Vista Rica té un gran valor ja que és un pulmó verd... bla, bla, bla... el visitará molta gent en el futur". Però de que van? Recuperar?, ara? Ara que està feta un fàstic, que ja no la recupera ni l'esperit sant? I el valor? quin valor, què hi anirà a visitar molta gent en el futur? Escombraries, runes, la selva? S'hi ha acostat alguna vegada, vostè? Fa uns dies vaig veure unes fotos de Vista Rica penjades en aquest blog i no crec que fossin retocades. Com poden anar tan tranquils, sense fer ni un gest ni molestar-se en recordar que van fer uns comentaris-compromis davant un Ple? Com volen que els creiem? Honradament creuen que ens poden anar enganyant amb un programa electoral que saben que no compliran?. Vostés s'ho hauran buscat, no m'estranya que surti gent amb ganes de formar una nova candidatura!
A. Villaronga

Anònim ha dit...

Felicito als de Montcada Confidencial pel seu treball de recordar com s'han fet les coses, per criticar les decissions de l'Ajuntament en materia urbanistica. Un servidor ja tenia una opinio feta molts abans de coneixer detalls amagat's.
Després de 4 anys de (des)govern , de majoria absoluta, desprès de vendre's mig poble, d'especular amb el territori i de permetre edificar " a diestro y siniestro"
, crec que no fa falta que constesti a les preguntes .

Serà sostenible tot aixó? A on anem a parar? Ciutat de primera o ciutat dormitori?

Anim's Confi !!
Lluis Riera

Anònim ha dit...

Vivo en el barrio Can San Joan y siguiendo vuestros escritos, me teneis enganchado cada dia.
Nuestro barrio esta en lucha, ya sabeis lo que pedimos.

Os pìdo que hagais un seguimiento parecido al caso de La Cerveceria y La Rasa, con el Mercat del Moli y el Cine Kursaal, por lo que yo se ,tambien hubo compra ventas especulativas de ultima hora, seguro que mas de uno se pondria colorado .

Gracias por ayudarnos en nuestra lucha.

Saludos.

Anònim ha dit...

Llebo años viviendo en Montcada e incluso fui militante durante las epocas dificiles de la democracia (al principio) por eso puedo opinar que en aquellos primeros ayuntamientos, los promotores de viviendas, los especuladores de turno, lo tubieron crudo con aquellos alcaldes. Hoy es distinto, muy distinto hay un hacercamiento"enganchoso" con los especuladores inmobiliarios. Nunca en Montcada se vio tanto constructor, ni tantos promotores, ni tanta leche...¡
Estoy plenamente de acuerdo con la pregunta: HA HAVIDO INFORMACIÓN PReVILEJIADA.
Antonio (Can Sant Juan)

Anònim ha dit...

Dime con quién te juntas y te diré quién eres...
Anònimo

Anònim ha dit...

Pero si desde el año 2000 se sabia lo que pasaria, mucho antes que se hiciese oficial la requalificacion.
Por lo tanto no hace falta la pregunta , este inversor no ha corrido ningun riesgo, jugaba en campo propio y con el arbitro a favor.

Asi nos va, para gobernar asi no hace falta ir a votar , que se lo hagan ellos todo y que se presenten varias listas de constructores a las proximas Elecciones Locales y el que ofrezca lo mejor que mande , al fin y al cabo ya lo hacen ahora.

Votante decepcionado.

Anònim ha dit...

A la Fiscalia Anticonción que ellos tienen medios para investigar

Anònim ha dit...

110 viviendas a un modico precio de 50 millones de pesestas son 5.500 millones de pesestas

mas 110 parkings a 3 millones de pesetas son 330 millones.

mas 10 locales a 30 millones de pesestas son 300 millones de`pesetas

total todo por un modico precio Alcaraz factura 6.130 milones de pesestas.

si ya me gasté 1000 y me gasto otros 2000, ALCARAZ GANA 3.130 millones pesetas.

Montcada gana un pulmon que ya tenía, que vergüenza

Al paredon, por un modico precio

Anònim ha dit...

Esta empresa parece que ultimamente no para de construir, hoy me han dicho que tambien hara pisos en el antiguo mercado Mercacom.
Es cierto? Me puede alguien contestar?

Juan

Anònim ha dit...

Vista Rica esta en un estat deplorable , es una pena. Per que no fa res l'Ajuntament? .. Serà de veritat algun dia un Parc?
En la requalificació de La Rasa entraba en el mateix "paquet" la finca de Vista Rica , però abans hi habian un metros cuadrats que es podia construir , algù sap si també han passat a zona verda o de parcs i jardins? ... es que m'han dit que també hi volen construir.

Seria el colmo

Anònim ha dit...

QUE PENA! POR DINERO HAY QUIEN VENDE A SU MADRE, A SU PADRE, A SU HIJO Y LOS CALZONCILLOS.

Anònim ha dit...

Según se dice, en la obra de la Empresa Alcaraz de Font Pudenta, hay un exceso de 10 viviendas sobre la densidad máxima que permite la normativa. (No soy economista pero eso debe ser lo que llaman "benefecios extraordinarios")

Anònim ha dit...

Claro! hay que mojar las manos negras que sustenta la corrupción y la mentira.