12 de febr. 2007

UN PARC FLUVIAL A MONTCADA...?

UN VEÍ ENS DEMANA QUE PUBLIQUEN AQUEST ESCRIT, DONCS, ALLÀ VA..!


Aquesta proposta està totalment fora de lloc, senyor Maresma.

Esl Montcadencs portem molt de temps lluitant per la recuperació de la llera del nostre riu i per tenir un riu natural amb els seus ecosistemes recuperats, en bon estat de salut tal com era abans.
El projecte de recuperació de la llera del Besos ha demostrat que és possible recuperar espècies de fauna que fa anys avien desaparegut, tots hem vist cigonyes, ànecs, inclús algun martí pescaire, també s`hi troben més amfibis i fins i tot algun peix.

Tot això que fa anys només podia ser un somni, és gracies a què a la zona de Montcada en va recuperar la llera del riu amb criteris ecològics, imitant els processos naturals i respectant l'entorn i avui recollim els resultats, en canvi a la zona de Santa Coloma en va fer una actuació més dura amb formigó i asfalt per l'ús lúdic però que dista molt de ser una llera natural (en part justificable donat que és un tram urbà amb gran densitat urbana, on hi ha un gran dèficit de zones verdes i la recuperació natural difícilment es podria donar de forma plena).

Però en comptes de prendre com exemple, aquest positiu resultat que coincideix amb les demandes de la ciutadania, vostè, senyor Maresme, s'emmiralla en el projecte que es va fer a Santa Coloma! (¿?).

- Quan som precisament nosaltres l'exemple a seguir!
- No volem un parc fluvial, volem un riu i punt, però un riu recuperat com el que haiem tingut (és senzill d'entendre oi?).
- No volem més agressions al nostre medi ambient, és millor deixar-ho com està abans que fer la seva idea.
- Això no és invertir per les persones, això es tenir content el holding de l'obra pública (%).
- Quina poca percepció dels problemes reals de la ciutadania, vostè està molt lluny de nosaltres i aquestes excentricitats ho demostren, la veritat, em fa por.

Vicenç Pedrapicada


7 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Que manera de engañar a la gente. El parque fluvial es una vena de un rio (El Besós) que esta vivo. No se puede garantizar que un dia ese río... se ría... suba su caudal y se lleva todo lo puesto... El río tiene sus reglas y hay que respetarlas. Lo que han hecho en Santa Coloma es un río enjaulado de cemento y con sistema de compuertas y de aviso de riuadas, que todavia no sabemos que resultados van a tener en cuanto el Besós diga...¡ a qui estoy¡
Dejen de marear la perdíz, si esas son sus ideas para convencernos, vamos listos....creo que otra vez la ha "cagado" señor Maresma y de rebote su socio, el César, que todo me lo den ...Que Dios nos proteja de tanto aprovechado y de personajes narcillistas, que cada dia se miran al espejo, y preguntan lo de siempre....soy el mejor alcalde...? soy el mejor regidor de hacienda...?
Señor! libranos de tanto personaje que viven a costa de los contribuyentes.
Claudio (C.Sant Joan)

Anònim ha dit...

Parc fluvial, parlem-ne!
Vaig veure la proposta del Sr. Maresma (que no es nova) i aquesta carta i em permeto fer algunes valoracions. Primer aclarir que no soc de Convergència, ni faig aquesta opinió per defensar a ningú. Es simplement la meva opinió.
A mi la idea de parc fluvial d’entrada penso que es pot estudiar i que no cap rebutjar-la de pla. Segurament com tot cal valorar com es concreta. Per si a algun candidat les vol aprofitar aquest són els meus plantejaments:
1) Al riu sempre s’ha baixat: Per banyar-se (això només ho he vist a fotos), a llençar pedres, a jugar a futbol en un torneig entre carrers (era el camp del Carrer Rosselló), a matar rates, a anar amb la bici, etc.. Amb les necessàries proteccions actuals es quan el riu esta menys accessible a Montcada.(només una petita porta davant la depuradora permet fer un accès sense demostrar certes habilitats.
2) Hem de protegir el medi. Però potser impedir tots els usos humans al riu i impedint certa activitat per acabar el cap de setmana agafant el cotxe fent 200 quilometres per buscar un rierol verge, fer-nos una foto (aquí si quan més a prop de l’aigua i mes bitxos espantem del seu habitat millor)i tornar fent caravana tampoc es massa sostenible.
3) El parc fluvial de Santa Coloma té aspectes molt positius. Només fa falta donar-se una passejada per veure la vida que flueix en aquell parc: futbol, converses, passeig, rehabilitació física, gimnàstica, amistat, bicicletes, bon rotllo, parelles d'enamorats, nens aprenent a patinar, avis xerrant, etc…
4) Tampoc s’ha de copiar tot. al igual que la medicina també evoluciona i davant de certs problemes fa anys t’havien d’amputar un membre o fer-te una gran cicatriu i ara es pot evitar. Justament l'experiència de Santa Coloma i Sant Adrià ens ha de fer veure que podem aprofitar i que hem de millorar.
5) D’entrada no es pot fer lo mateix. La llera no es tan ample. Hi ha zones de canyissars que formen part del procés de depuració de la depuradora, hi ha una fauna recuperada interessantísima que cal protegir i ajudar a la seva consolidació, hi ha un usos ganaders com el pastoreig força interessants i amb relacions amb aquest ecosistema a protegir, etc..
6) Tampoc cal oblidar el que tots el que vivim a Montcada fa anys hem vist més d’una vegada. El riu de tant ens mostra tota la seva força i no s’hi val fer bromes, per tant primer la seguretat, desprès no perdre el cap.
7) Algunes propostes (tampoc són la veritat absoluta “¿Tu verdad? No, la Verdad, / y ven conmigo a buscarla. / La tuya, guárdatela” deia Antonio Machado):
-Fer actuacions només a la banda del riu propera a la població, l’altra banda, ja hi ha una pista de terra, hi ha el canyissar de la depuradora etc.
-Fer un parell d’accesos per barri (Can sant Joan, La Ribera, Centre, Font Pudenta Santa Maria.
- Fer una pista de terra (sense asfaltar!) ben compactada com a fil conductor, que actuaria com a passeig, o via per bicicletes. Aquesta opció podria convertir la circulació amb bicicleta per Montcada entre barris, com una via directa i segura sense vehicles, al menys quan hi hagi llum natural. Si a sobre es posen un parell de passarel•les en un llocs estratègics al Ripoll, la via de comunicació en bicicleta o a peu es podria allargar fins al Pla d’en coll o més amunt del riu (de passarel•les, també sempre hi havia hagut, tampoc es nou).
- En determinats llocs a estudiar per compatibilitzar tots el interessos, espais o explanades que actuïn com a camps d’esport, per prendre el sol, seure a xerrar etc (mes o menys com Sta Coloma). Segurament en cada barri s’hauria de veure a on es pot fer aquesta actuació i que s’ha de mantenir com espai sense cap actuació. En el cas per exemple de Montcada Centre potser del Pont sobre el Besòs fins a la zona del Mercat permet fer una bona explanada.
-No es tracta de gran obres i segur que té un manteniment, però caldrà valorar la seva utilitat i vist el que costa per exemple una camp de gespa artificial potser no es tan car, fer una pista-passeig de terra i unes quantes pistes de terra o amb una mica de gespa.
8) En alguns barris la millora pot ser important: Exemple a Montcada Centre podria quedar un espai verd tranquil a la Cerveseria, una plaça pels més petits a la plaça Lluís Companys i un gran espai per passejar, donar pilotades sense moletar a ningú i sense haver de reservar hora ni pagar un lloguer, córrer, seure a prendre el sol, etc a la ribera del riu.
9) Estic a favor de la defensa màxima del medi, de la fauna i la flora, però penso que hi ha usos humans compatibles i que si es fa amb una certa gracia, podem guanyar un espai per determinats usos humans i per fer Montcada més habitable i protegir el medi ambient de les persones que vivim a Montcada. Un llibre que corre per casa "el embrollo ecològico" de dario Paccino té una dedicatoria que de tant en tant em fa pensar."Este libro está dedicado a aquellos que para ganarse el pan, deben vivir en un habitat que ningún ecólogo aceptaria para los osos del Parque Nacional de los Abruzzos ni para las cabras montesas del Parque Nacional del Gran Paradiso: los obreros de las fàbricas y de los talleres."
9) En definitiva: Parc fluvial? Parlem-ne.

Un veí de Montcada.

Anònim ha dit...

Al vei de Montcada: Parlem-ne si, pero en serio, no fem propostes oportunistes com sembla la feta pel Joan. Parlem-ne tot el que calgui , cal ser imaginatiu, si parlem-ne .

No val dir volem fer i despres tot seguit afeguir que no sap com .

Els socialistes varen avançar ja fa 6 anys que farien un canal per a practicar el rem i piraguisme en la mateixa zona , un servidor s'ho va creure i ja veiem a on estem ara .

Parlem-ne d'aquesta proposta , peró el meu escepticisme no mel treu ningu, tots en fem grans.
En tot cas , felicito al Vei de Montcada pel seu escrit.

Un altre vei de Montcada.

Anònim ha dit...

Un pensamiento

Sí, verdaderamente el cambio que ha sufrido físicamente y ambiemtal el pueblo de Montcada i Reixac en los últimos 25 años diría yo que son espectaculares. De "pueblo" limítrofe a Barcelona, a zona de explotación indústrial a costa de la salud humana.
Nadie consentiría que en la Plza. Francecs Masià arrancaran el Turó Park para montar un POLIGONO INDUSTRIAL CON EL ASLAND PRESIDIÉNDOLO.
OTRO POLÍGONO EN INFANTA CARLOTA. OTRO EN GANDUXER, ASÍ HASTA SIETE (cantidad que hay en Montcada).
LAS FÁBRICAS EN BARCELONA LAS PROHIBIERON Y MONTCADA ABSORBIÓ GRAN PARTE DE LAS EMPRESAS MÁS CONTAMINANTES.
DE REPENTE DE VIVIR EN UN SITIO PRECIOSO, NATURAL, SILVESTRE, CON SUS RIOS Y SUS RECUERDOS; MONTCADA AÑO TRAS AÑO VEMOS EN QUE SE ESTÁ CONVIRTIENDO: EN UN INFIERNO DONDE LAS FLORES YA APENAS NACEN POR EL SENTIR DE UNA ADMOSFERA DAÑINA Y GRAVEMENTE PERJUDICIAL PARA LA POBLACION (como revelan las superinvestigaciones por parte de la Generalitat de Catalunya que la cataloga de:
ZONA DE ALTA CONTAMINACION.
QUE GANA MONTCADA CON ACEPTAR ESTA CARGA?
QUE GANAMOS NOSOTROS LOS CIUDADANOS POR VIVIR EN UN SITIO DONDE LA CALIDAD DE VIDA CADA DÍA SE VE MÁS DETERIORADA. POR ESO DIGO ¡BASTA YA! BUSQUEMOS SOLUCIONES ALTERNATIVAS, GENTE DEL PUEBLO QUE TAMBIÉN SE EMBADURNE PARA PODER VIVIR CADA DIA UN POCO MEJOR Y NO CADA VEZ PEOR. ¡ES DE LOCOS SEGUIR MURIENDO LENTAMENTE SI QUEDA UNA ESPERANZA PARA PODER EVITARLO DE AHORA EN ADELANTE. ANIMO CONFI

Anònim ha dit...

Es verdad, como dice el internauta que ofrece su punto de vista, conviene tomarse en serio que hacemos con los espacios del rio, zona que una vez limpia se podia aprovechar para el gozo de los ciudadanos ,pero, ¿como se hace y que sea util y duradero?.
La solucion no es nada facil y convendria un gran pacto entre todos y no hacerlo servir como arma arrogadiza.
Y no olvidar nunca que el rio casi cada 4 años pasa a cobrar el "alquiler" , por lo tanto la seguridad primero y la rentabilidad en la inversion que tenga unos minimos garantizados de resintencia a las riadas , el resto seria tirar el dinero de nuestros impuestos.

Hay que hacer algo con los rios, que os parace si empezamos por hacer un debate abierto , a lo mejor salen propuestas imaginativas .
JA G.S. ( Montcada Centre)

Anònim ha dit...

El que diu Vicenç Pedrapicada mereix tot el meu respecte , el seus punt de vista son molt interessants i per altre banda el que proposa un altre internauta es mereix tenir-ho en compte . Una cosa es certa , aquesta part de Montcada com son els rius i les seves lleres es mereix una mes gran atenció per part dels nostres representants politics que fins ara només han fet que possar el cap sota l'ala i fugir del problema .
Benvingut sigui la discusió en aquest tema , demostració evident de l'importancia de parlar i debatir per a trovar solucions.

Parlem de politica sempre, no sols quan venen eleccions , eviteriem segurament que l'abstenció aumentés com per desgracia estar passant.

Un altre que tampoc està en la llista de sopar amb L'Alcalde.

Anònim ha dit...

QUIÉN RECOGE FIRMAS?
QUIÉN SE ATREVE A EMPEZAR A MONTAR EL NUEVO TINGLADO.
QUÉ FALTAN 100 DÍA?...UHFFFFFF.
SI NO NOS ESPERAN CUATRO AÑOS BIEN LARGOS...Y MALOS...