13 de maig 2008

SABIES QUÈ .....

La malaltia de les "vacas locas" , o encefalopatia espongiforme bovina , és una malaltia causada per prions, i que pot ser transmesa a èssers humans, va ser descoberta l'any 1986 a la Gran Bretanya , va causar varies morts, a conseqüència es va produir una prohibició de fer servir les restes d'animals morts que és transformaven en "farines càrniques" i es donaven com aliment habitual a moltes granges .

Sabies què … entre els molts productes que la Fàbrica Lafarge Cementos SA ha sol·licitat incinerar en el seus forns hi han, entre altres, residus d’animals morts considerats com molt perillosos?

Sabies què … d'allò que estem parlant és el que és coneix en una bona part d'aquest residus, com el mal de les “vacas locas”?


Sabies què ….a Espanya la quantitat que es pot incinerar en els forns de les cimenteres és de 280.000 tones a l’any?


Sabies què …. Les empreses que transformen en “farines carniques” aquests perillosos productes paguen 60 euros per tona a les cimenteres perquè cremin aquests residus?


Sabies què …. Una bona part de la comunitat científica considera com de risc molt elevat la incineració en les forns de les cimenteres aquests tipus de productes?


Sabies què … entre altres conseqüències que és produeixen en la seva combustió és la generació de dioxines, furans i COPS que van a parar, en una bona part, a l’atmosfera?


Sabies què …. Aquestes partícules son absorbides pel nostre cos a través de l’aire que respirem i que moltes d’aquestes son generadores de càncer?


Sabies què ….. aquest és un dels motius, entre altres, pels quals la Plataforma Anti-incineració de Montcada, no vol que s’incinerin residus perillosos en la Fàbrica Lafarge Asland?


Recomanem llegir l'article publicat ahir dia 12 de maig en el diari EL PAÍS , signat per la periodista Carmen Moran sota el títol : Cuando muere una "vaca loca"

7 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Sabieu què.....comenceu a cansar, de veritat.

Una mica més de dignitat senyors MC..... i menys demagògia si us plau !!

Per dir quelcom ja posats, tot el que s'incinera està produït per l'home, és a dir: és la meva merda i la del meu veí i la de vosté senyors lectors la que s'incinera o s'enterra o vés a saber, produida per una nul·la consciència mediambiental. El veritable problema, crec jo, està en nosaltres mateixos.

Els hi deixo, haig d'agafar el cotxe per contaminar una mica més.

Salutacions.

Anònim ha dit...

Demagogia es fa quan el que es diu no es cert , si no es aixi , com es el cas del article , el que potser fa demagogia es vostè.

Apa com que la culpa es de nosaltres , quan dic nosaltres, segon voste , vull dir el mon mundial, aceptem que Lafarge incineri en els seus forns i que ho faci a 90 metros de una barriada, com que som una colla d’indignes i demagogs no tenim dret a reclamar res
Per aquesta regla de tres , demanem que tornin a possar l’incineradora ( 32 anys entre nosaltres) en el poligon La Ferreria .
Estem parlan senyor meu del que vol fer Lafarge Cementos en els seus forns ,per cert projecte que no es imprescindible per anar mantenint la fabrica rentable, no estem parlan de com i qui genera els residus, no estem parlan d’aixó. Estem parlan del perque altra cop a Montcada.
Si vol un dia podem xarlar tranquilament de la conciencia medioambiental i de la gravetat del problema , que es real i que cal afrontar amb un sentit possitiu , la societat ha de ser solidaria hi aceptar la quota part que li toqui , ens agradi o no. Peró amic meu han de participar-hi tots , ja esta be que sempre sigui “conillets d’indies” Montcada. No vull recordar-li l’historia en aquest tema, estic segur que voste la coneix.
El veritable problema rau en que les coses s’han fet malament, tant malament que no saben com explicar el que volen fer , tot ha començat malament, ara ja no te remei. Sabia voste que la Generalitat no te ni un sol , repeteixo ni un sol estudi fet de forma seria i continuada sobre el que es vol fer, ( la comunitat cientifica recomana que les proves durin anys) sabia vosté que a Holanda ( pais que incinera molt en els seus forns cimenters) no permeten que es cremin els fangs que arriven contaminats de l’industria , aquest pais separa en origen les aigües residuals urbanes de les industrials , sabia que també no permeten a cap cimentera que valoritzi els residus si es troba a menys de 2 Km de un nucli urbà? Sabia que el Ministeri de MedioAmbiente també recomana que els fangs no s’incinerin en els forns cimenters?
Cremar biomasa no es cap perill, fet amb les condicions reglamantaries , peró voler colar dins d’aquest concepte productes que arriven contaminats ja es un altra tema , es inaceptable i molt mmés a Montcada que sabem de que parlem. Una cosa es la biomasa NETA ( arbrat, marro café, fusta , paper , cartró, etc ) hi altra que els fangs de les depuradores es cremin estan carregats de materials pesants i contaminadors. Tenim tots un “PROBLEMA” en aquesta materia dels fangs i no es altre que les aigües residuals arriven a la depuradora de torn mezclades amb les aigües d’us industrial fen un pastel contaminat. Aqui radica el problema , que la Sra. Maria Comellas es vol treure de sobre foten tots aquest residus al crematori, el seu departament vol arreglar el problema pel final de la cadena quan hauria de fer-ho pel principi i obligar a totes les empreses que tinguesin les seves minidepuradores.
Pregunti com es que una part d’aquest fangs que anavem destinats al adob , els agricultors ja sols aceptem els fangs que els venen de zones no industrials , sap perque? el terreny es contamina.
Les farines carniques , es salvan les distancies , encara un producte potencialment més perillòs .
El que diu Montcada Confidencial , es cert , no es inventat, sol.liciti a lafarge el llistat dels productes que vol cremar, veurà com hi figura.
la DIGNITAT la reclama Montcada i Reixac i sobre tot RESPECTE ( que ara no ens tenen) . Amb la salut no es pot jugar , el principi de precaució es innegociable, primer que demostrin el temps que calgui que aixó NO CONTAMINA i despres es pot parlar de tot , no com ara que primer Autoritzant i despres ens diuen que ens demostraran que No contamina . NO ES MOLT SERIO, NO LI SEMBLA? COM ES POSIBLE QUE NO PRESENTIN CAP ESTUDI DE LES EMISSIONS I INMISSIONS?

Anònim ha dit...

Sóc senyora

Anònim ha dit...

Doncs senyora i amiga meva

Anònim ha dit...

Gràcies pel comentari tan i·lustratiu, però em dispensarà si li dic que tant greu és per mi una cosa (Asland) com la contaminació dels cotxes. Com vosté sap, pel nostre poble hi passem molts millers de cotxes diariament.

El tema del Asland....home, ja fa un segle que ens contamina diariament (sense fer-hi falta cap mena d'estudi) ! I qui ha fet quelcom? ni vosté ni jo oi?

Salutacions amic

Anònim ha dit...

Fa 90 anys que contamina, fins el 1995 practicament a tope, despres obligat per les normatives i manisfestacions a rebajat el grau contaminador.
El que es tracta es que no s'autoritzi a que contamini encara més , li repeteixo que el tema es greu ( dioxines, furans, cops, etc) cancer , asma , bronquitis cronica.

Ah! es veritat, perdoni ... ja començo a fer demogogia hi ha ser indigne.
Si,passan cotxes ( uns 250.000 diaris), trens, rius contaminats, tenim embussos de transit cada dia, gaudim d'un magnific ecoparc ( 300.000 Tn a l'any) , respirem el perfum d'una depuradora d'aigües.

Hi ningú a fet res per evitar-ho, oi?. Li sembla poc lo que contribueix Montcada amb la resta de població, la merda que caguem ens le porten tots a Montcada,hi ja que es culpa nostre, segons vosté, es millor callar .

Jo ho intento que les coses millorin, o com a minim que no empitjorin i voste ?

Salutacions , amiga

Anònim ha dit...

Creo que los que quieren imponer este proyecto -Generalitat+Lafarge- se han equivocado con Montcada. A los dos les une unos "intereses concretos" que les favorecen. Unos porque se quitan de encima un 30% de los residuos que no saben que hacer con ellos y los otros se ahorran un 25% en el coste de la energia( les sale gratis y encima cobran).¿ Como es posible que no hayan hecho la campaña previa de concienciar a los ciudadanos de la bondad del proyecto- en su propaganda asi lo dicen- ?. Medios tienen para que nuestra población pudiese escuchar sus razones-conferencias, foros, charlas de expertos, etc, etc- , en vez de eso , han decidido actuar en silencio a base de hechos consumados.
La población de Montcada se merecia una explicación previa, saben de sobras que la palabra incineración causa todavia alarma, hasta el mismo Ayuntamiento , que mantiene una posición "pasiva" en el caso, les ha pedido mas de una vez que se expliquen y que demuestren que no perjudica a nuestra salud. La respuesta es el silencio.

¿Por que no han venido? ¿ Que esconden?

Como no esta nada claro y las dudas aumentan, es mejor que evitemos ahora para no tener, al cabo de unos años , que lamentarnos al oir : ¿ Mira han prohibido quemar residuos tóxicos en la cementera .... pero no decian que era tan bueno para nosotros?