COMUNICAT LAFARGE
L'Empresa Lafarge/Asland , amb un comunicat , vol tanquilitzar els veins preocupats.
Publicat a Montcadaradio.com:
Lafarge Cementos assegura que la crema de llots com a combustible és un sistema segur |
La cimentera Lafarge Cementos, a través d’un comunicat, ha assegurat que l’ús de llots com a combustible és un sistema totalment segur i en reglat per les normatives europees sobre medi ambient. L’empresa ha dit que respecte la preocupació de la recentment constituïda plataforma anti-incineració, contrària a l’ús de fang, però afirma que aquest sistema no suposarà cap problema de salut a la ciutadania. Lafarge també afirma que l’únic que es farà servir a l’empresa seran llots, residus de poda, de fusta o de la indústria alimentícia. Dilluns finalitza el termini per presentar al·legacions a l’Ajuntament contra la sol·licitud que Lafarge ha fet a la Generalitat per utilitzar llots de depuradora. |
10 COMENTARIS (clica i escriu els teus):
Sobre la reconeguda toxicitat de les emissions:
La directiva del Parlament Europeu 2000/76/CE relativa a la incineració de residus reconeix que les emissions provocades per la incineració de residus tenen efectes nocius per a la salut de les persones, aquesta directiva també estableix que els valors límit son condició necessària, però no suficient pel compliment dels requisits establerts a la directiva 96/61/CE relativa a prevenció i control de la contaminació, reconeix també aquesta directiva la necessitat d'establir límits d'emissió molt més rigorosos dels descrits, i a establir-ne nous valors límits per les substàncies perilloses no incloses.
L'esmentada directiva Europea reconeix com a cancerígenes algunes substàncies presents a les emissions per les que no hi ha establert cap límit i insta als estats membres a establir-hi límits i controls d'emissió sobre les mateixes.
El R.D. 833/88 reconeix a la incineració “Actividad susceptible de generar residuos potencialmente peligrosos”, en la mateixa línia aquest decret també qualifica la fabricació de ciment, Taula 6. A931, A271.
Per tant la co-incineració de residus a la cimentera provocarà l'inevitable emissió a la atmosfera de substàncies d’alta toxicitat, com metalls pesats i les conegudes com a Compostos Orgànics Persistents (COPs), aquestes substàncies son reconegudes com molt tòxiques per l'home inclús a concentracions ínfimes molt per sota els nivells de seguretat establerts, però a més també son, bioacumulatives, cancerígenes i disrruptores hormonals, l’existència de legislació tant Europea, Espanyola i Autonòmica que regula les quantitat límit “admissible” d’algunes d’aquestes emissions, per si mateix ja reconeix l’inevitable de les mateixes.
Existeix amplia documentació científica sobre la relació entre salut humana i exposició a les substàncies tòxiques emeses a la incineració, informes tècnics, manifestos de professionals de la medicina, treballs de recerca universitària, estudis de departaments oficials, tots ells alerten del perill derivat de l'exposició de població que viu a prop d'una planta d'incineració, aquesta documentació, avalada per professionals i institucions de reconeguda experiència i prestigi internacional, posa de manifest que no existeix cap quantitat admissible com segura per a la salut humana per petita que aquesta sigui, que els límits d'emissió actuals no son segurs, i que l’única quantitat admesa com a segura és zero, però el més alarmant és que tots aquests treballs coincideixen en remarcar l'especial vulnerabilitat de la població infantil a l’exposició a substàncies emeses inclòs a dosis molt més baixes que les establertes per l'OMS.
Al novembre de 2006 L'institut Francès de vigilància sanitària, va publicar els resultats d'un rigorós estudi epidemiològic, on confirma que viure a prop d'una planta que incinera residus augmenta el risc de desenvolupar un càncer.
Les cendres resultants de la combustió concentraran les substàncies tòxiques alliberades (doc.12,18), aquestes cendres després seran incorporades al producte final, per tant el ciment contindrà també aquestes substàncies tòxiques, els anàlisis fets per l'Agència Mediambiental dels EEUU mostren la presència de dioxines a la pols ciment un cop han sortit del forn, aquests tòxics poden després ser inhalats directament de la pols de ciment o alliberats desprès d'un temps, hem de recordar que les cendres d'incineració estan catalogades com a residu perillós segons la llista de residus Europea, i que el R.D. 653/2003 al seu Art. 13 disposa que aquestes cendres s'han d’emmagatzemar i transportar en contenidors que evitin la seva dispersió al medi, en canvi la pretesa activitat incorpora les cendres al producte final.
Es tal la incertesa i desconeixement de com afecten aquestes substàncies a la salut humana que els límits “admissibles” han anat sent cada cop més estrictes a mida que les investigacions avancen, al 1990 l'OMS, conscient de l'efecte acumulatiu a les persones, i dels anys d'emissions acumulades amb la dispersió que això ha provocat al nostre medi, va reconèixer l'existència de contaminació a molts dels aliments, i va estimar que la dosi diària admissible per les persones (IDT) de PCBs i Dioxines era de 10 pg/TEQ per quilo de pes (VHO 1980, veure Allsopp et al. 2000). 8 anys després va rebaixar l'IDT dividint-la per 10 (1pg), els experts de l'OMS reconeixen que part dels habitants de la UE estan actualment per sobre de l'IDT, sobretot la població infantil, i que aquest excés esta afectant ja a la salut de la població en general.
Cordialment,
Montcada Aire Net (http://mirairent.blogspot.com)
Sres. de Lafarge Cementos, S.A., ¿Como pueden decir que lo único que piden permiso para incinerar son los lodos de las depuradoras? ¿Entonces por que hablan en su proyecto ambiental de lo bien que queman las harinas cárnicas en su fabrica de Sagunto? ¿O de la incineración de neumáticos usados?
A quien quieren engañar, o confundir, diciendo que no supone ningún peligro a la población.
Solo tengo que ver mi coche todos los días cuando lo voy a coger, y tener que limpiar el cristal de cemento para poder tener visibilidad al conducir y ver como se quedan las motas de cemento incrustadas en el cristal, para saber como me están poniendo los pulmones de cemento que Vds. siguen tirando día a día, en el barrio de Can Sant Joan.
Solo hay que mirar los resultados de las mediciones realizadas por la Diputación de Barcelona en el Colegio del Viver, para saber que sobrepasan los niveles de emisión permitidos.
Por cierto algún técnico, directivo o trabajador de la fabrica, me sabría decir porque en el proyecto de petición ambiental dicen que cada año (durante 4 años) producen unos residuos hospitalarios de 28 toneladas anuales.
Dicen que producen estos residuos, pero en ningún lugar dicen porque los producen o que actividad generan para que cada año produzcan 28 toneladas de residuos hospitalarios.
Pero si hasta la empresa que le ha hecho las mediciones de ruido les dicen que superan los niveles permitidos tanto por el día como por la noche.
Por favor no nos vuelvan a mentir, Vds. no tienen ninguna credibilidad, y esta falta de credibilidad se la han ganado año tas año, diciendo mentiras y engañando a los ciudadanos de Montcada.
Menos beneficios y mas salud para los vecinos de Montcada.
José Luis Conejero
El document no diu en lloc residus hospitalaris diu residus sanitaris i la quantitat es de 28 litres que correspon a la quantitat anual recollida a les revisions mediques, campanyes de vacunació, petites cures etc. que s’hagin fet als treballadors .La unitat son litres perquè es recull en contenidors que fan aquesta capacitat .
En el primer document es cert que, a tall de exemple, el ventall de materials a valoritzar que es descriu es molt ampli amb documents que avalen que aquesta valorització es realitzen en altres comunitats sense problemes. Però en el document complementari com pots veure s’han reduït considerablement: Els famosos llots, residus alimentaris (marro de cafè, farines carniques, etc..), glicerina i restes de fusta sense tractar.
Respecte al tema dels sorolls els informes senyalen que el soroll de fons amb la Fabrica aturada (es a dir sense fer soroll a la Fábrica) superen els límits en alguns punts (per l’efecte de la autopista, tren, etc).
Ja que em perdut la credibilitat esperem que dia a dia la puguem recuperar.
Un Treballador de Lafarge
Miri, senyor treballador de Lafarge, vostè denfensa el seu lloc i la fàbrica, hi ho entenc, nosaltres, els veïns, defensem la nostra salut.
En resum estem davant d'un pleit vostès i nosaltres.
Dels papers i allò que hi diu, permetim que li digui que es comença per cremar certs materials i s'acaba cremant-ho tot.
Els veïns estem "fins als collons" de la fàbrica, sóm masses anys i cal que cerquin un altre lloc per continuar "tocant els collons i la salut als veïns".
Oí que m'enten senyor de Lafarge.
Un veí molt empipat de Lafarge i de l'equip de govern, inclós l'oposició que no fot res.
Uds diran lo que quieran, pero cuando cojo el coche por la mañana está cubierto de un polvillo negro, que va tb a nuestros pulmones, cuando barro mi balcon, recojo un polvillo negro... explíquenos si es nocivo o no. De momento lo estamos respirando, y si el ayuntamiento tarda mucho en actuar, no sé qué pasará... pero seguro que nada bueno.
Si el trabajador de la cementera dice que los residuos solo sersn las arinas carnicas y los lodos de depuradora, pues muy bien, me lo creo pero son precisamente estos residuos ya muy precupantes de por si, pues nada que te damos la razon hombre, que solo se van a quemar fangos de depuradora y arinas carnicas, lo que pasa es que esta aseveracion no nos tranquiliza en absoluto.
Al "amigo" trabajador de Asland
Gracias por la información veo que Vd. ha leído lo que ha presentado Lafarge Cementos, S.A., por lo que imagino que será un trabajador con algún cargo de responsabilidad, o uno de los máximos responsables de la fabrica Asland.
Y veo que Vds. reconoce que se van a quemar harinas cárnicas, y yo le pregunto ¿porque no lo dice Asland, en su comunicado? ¿porque lo esconde?.
Hace un año y medio tuvimos una reunión con directivos de Asland, y A.VV. de Can Sant Joan, nos negaron que utilizaban cenizas volantes.
En lo que presentan vera Vd. que ya las están utilizando, y que pretenden llegar a utilizar 150.000 toneladas al año.
¿Por qué lo escondieron? ¿Cuanto nos esconden todavía?
¿Alguna vez se ha preocupado por la salud de los vecinos de Montcada?
¿Cuando Asland nos pagara la pintura de nuestros coches? ¿Cuando nos pagara el arreglo de nuestras terrazas, balcones y persianas?
El día que dejen de pensar en el balance de su empresa; el día que no miren los beneficios, el día que se preocupen por la salud de los vecinos, El día que cuando se quema la fabrica digan la verdad sobre los peligros que tuvimos la población.
Ese día podrán recuperar la credibilidad.
Un saludo de su "amigo" José Luis Conejero, por cierto ¿Vd. como se llama?
El comunicado de la fábrica deja en evidencia al Alcalde con todo el equipo,
Pues él dijo que no se quemarian residuos en la cementera, cosa que la propia fábrica a demostrado que no es cierta, pero además también dijo que lo de los lodos de depuradra solo hera una posible cosa mas de una larga lista de otras posibles cosas, como los restos de poda, el marro de cafe, nosequé de silvicultura, pero ahora resulta que la propia cementera reconoce que la reforma de la instalacion va destinada a incinerar lodos de depuradora y arinas carnicas.
Pues Señor Alcalde usted se tendria que haber enterado antes de lo que se pretende quemar en la fábrica, y mas después de las peticiones de sus vecinos, en vez de intentar vendernos la moto del marro de café y los restos de jardineria, usted, si conocia estos datos los tendria que haber explicado a la poblacion cuando se lo preguntaron.
Una de dos o usted conocia los datos y los oculto, o a usted no le preocupa la salud de sus conciudadanos.
Oscar
Evidentment no estic d’acord amb les afirmacions que diuen que la Fàbrica no es preocupa per la salut dels veïns i que consti que ho faig amb tots els respectes per tothom. No dubto que hi hagin veïns que recullen partícules pols però caldria veure l’origen d’aquestes partícules ja que a mes de Lafarge sobre tot el transit i altres tipus de activitats (inclús mes properes al barri) que hi son presents. De totes maneres jo nomes puc parlar de nosaltres i del esforç inversor que pràcticament esta dedicat integrament al medi ambient. Respecte a les cendres son una matèria primera que s’empra fa temps a l’industria ciment com afegit al i per tant no es realitza amb elles cap tipus de transformació (per entendre’ns no i ha cap tractament tèrmic amb elles) per tant considero que en aquest sentit potser hi hagut un mal entès a l’esdentada reunió tenint en comte que la utilització d’aquest producte es “històric”.
Jaume
Un Treballador de Lafarge
Al Sr. Jaume
En la citada reunión a los directivos de Asland se les entrego unas pequeñas muestras del polvo que recogemos diariamente, y que en esos días era negro y de una abundancia muy superior a la que normalmente nos tienen acostumbrados.
Se la quedaron mirando como si eso no fuera cierto, todo extrañados (en vez de trabajadores de Asland, parecían trabajadores de una obra de teatro)y dijeron que se lo llevarían para estudiarlo.
Sabe Vd. lo que hicieron con esas muestras de polvo?
Nosotros los vecinos si, que sabemos lo que hicieron, cuando llegaron al primer contenedor lo tiraron dentro. No se preocuparon ni el llevárselo fuera del barrio y después tirarlo.
Esas cosas le hacen tener al Asland y a algunos trabajadores del Asland una credibilidad nula.
Sobre las cenizas volantes le diré, que como me imagino muy bien sabe Vd. las que procedieron del barco Ulla se quemaron en la fabrica de Sagunto, y allí les dijeron que que no lo hacían en la de Montcada porque no estaba "preparada".
Sobre la procedencia de las partículas que Vd. dice que habría que estudiar la procedencia, le diré, que tanto en los resultados de los análisis del Ayuntamiento, como los que realizamos como A.VV. de Can Sant Joan, nos dijeron lo que todos sabíamos, que el polvo recogido procedía de una fabrica de cemento.
Pero también sabemos que los productos que dijeron que componía este polvo, algunos eran derivados químicos de las cenizas volantes.
Y eso, los trabajadores del Asland, o por lo menos Vd. que tan buena información tiene, y que tiene acceso a todos los expedientes archivos y documentación de la fabrica lo conocerá, como también conoce todo el daño a la salud que que produce a los vecinos el tener una fabrica de Cemento y mas si esta la quieren convertir en una incineradora.
Si Vd. fuera un trabajador sin información, le podría perdonar que escondiera los graves problemas que afecta a la salud por desconocimiento. Pero como Vd. tiene información, lo que tendría que hacer es denunciar lo que nos están haciendo, en vez de disculpar o minimizar el problema de salud que nos acarrea tener el Asland encima de nuestras casas.
José Luis Conejero, por cierto Vd. se se llama Jaume..........., me imagino que tendrá apellidos (no se preocupe de por las represalias de la empresa, en cuanto tengan conocimiento de quien es Vd. seguro que le aumentan la categoría y lo envían dos cestas de navidad en vez de una)
Publica un comentari a l'entrada