4 d’abr. 2008

RODA PREMSA PLATAFORMA ANTI-INCINERACIÓ


Foto : Albert Calduch ( advocat) i J.L. Conejero (Plataforma Anti-incineració)
La Plataforma no descarta emprendre accions legals contra la cimentera
La Plataforma Antiincineració espera que la Generalitat respongui favorablement les al·legacions que ahir va presentar contra la darrera proposta de resolució del Departament de Medi Ambient i Habitatge d’autoritzar l’activitat extractiva i productiva de la cimentera Lafarge a Can Sant Joan, així com la llicència ambiental sol·licitada per la fàbrica. En cas contrari, el col·lectiu assegura que farà servir la via judicial per evitar que Lafarge utilitzi llots de depuradora com a combustible, sota la premissa que la crema aquest material és contaminant i comportaria un greuge per a la salut de la ciutadania.

Representants de la Plataforma han fet públics aquest matí els seus arguments, en un acte a la seu de l’AV de Can Sant Joan que ha comptat amb la presència de l’advocat especialista en medi ambient Albert Calduch, qui està assessorant el col·lectiu.

Les al·legacions que la Plataforma Antiincineració va presentar ahir al Departament de Medi Ambient i Habitatge consten de 18 punts i concluen en la necessitat que la cimentera s’ha de traslladar perquè no compleix amb la normativa mediambiental vigent. Segons Calduch, l’empresa ha iniciat l’expedient de resolució ambiental fora de termini, atès que la Llei aprovada l’any 1998 fixava que el termini màxim per dur-lo a terme acabava l’1 de gener del 2007. “Aquest és un cas d’il·legalitat flagrant ja que la Generalitat ha admès a tràmit l’expedient fora del periode estipulat”, ha dit l’advocat. Altres qüestions denunciables que la Plataforma fa constar en les seves al·legacions són la proximitat de la fàbrica al nucli urbà –a menys de 200 metres-; la manca d’informes preceptius que hauria d’haver presentat la firma i que no són a l’expedient; l’ús de llots de depuradora com a combustible quan aquest residu està considerat com a “especial” per la seva perillositat, i les conseqüències que l’emissió de les partícules resultants després de la crema puguin tenir per a la salut de les persones.En opinió de Calduch, “la continuïtat de Lafarge és incompatible amb els interessos dels veïns i la Generalitat ha de suspendre l’autorització ambiental que ha donat a l’empresa”.

L’advocat també considera inadmissible que el govern autonòmic hagi donat primer la llicència i després hagi fet una moratòria de 18 mesos a l’espera de nous informes. “Això –ha dit- no té cap sentit, primer el que cal saber són les possibles afectacions que la crema de llots poden tenir i, amb aquesta informació, decidir si es dóna o no el permís”.

La Plataforma confia que, en el termini de tres mesos, la Generalitat resolgui favorablement les al·legacions presentades i suspengui la llicència ambiental de Lafarge. En cas contrari, el col·lectiu iniciarà actuacions judicials per la via administrativa i penal, si s’escau. La Plataforma va lliurar ahir a la seu del Departament de Medi Ambient i Habitatge les al·legacions avalades per les 50 entitats que formen part del col·lectiu així com les més de 6.000 firmes ciutadanes contra el projecte d’incinerar llots de depuradora.

( Noticia i foto : Montcadaradio.com)

8 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Felicitats a la gent de la plataforma per la feina que esteu fen, això si que és anar en serio.

Anònim ha dit...

Sres de la Plataforma, mis respetos y felicitaciones. Ustedes demuestran seriedad, tesón, e interés por defender los intereses de Montcada. Ustedes superan a muchos que hoy estan en el ayuntamiento y miran hacia otro lado. Lo mismo para los que gobiernan como aquellos que se distraen mirando "las moscas como vuelan".(esa flojísima oposición, que no se mueve que solo habla, habla y habla)
Porqué ustedes han sido -sin estar en nómina del Consistorio- que han llevado el asunto a un gabinete de abogados especializados, han avanzado los costes y estan dispuestos a plantar cara.
Ustedes no merecen estar en una Plataforma, ustedes deberian encabezar una candidatura ciudadana en las próximas elecciones, no para ganar, sino para estar con más de dos o tres representanes, y hacer lo que no hacen los que cobran (gobierno y oposición)
Ustedes si són oposición.
Tienen mi apoyo y lo tienen si hacen lo que les he manifestado.

F.G.M.

Anònim ha dit...

Ara queda clar que la plataforma no s'ha fet per anar contra l'Ajuntament com alguns diuen, la plataforma va contra el projecte de la cimentera i a favor de la salut dels ciutadans de Montcada, i per aconseguir aquest objectiu anirà contra qui es posi al davant, i ara li toca rebre a la Generalitat.

Joan Plataformo

Anònim ha dit...

Plataforma, no afrojeís que teneís a todo el publo con vosotros.

Jose Maria MC

Anònim ha dit...

Una pregunta de ignorant.
Qui pagarà a aquest letrat, la plataforma o bé l'Ajuntament ?
Treballo en un Jutjat per assumptes civils, i se allò que cobren "les minutes" dels advocats. Tinc entés que aquest gabinet d'advocats de Reus és molt prestigiós i molt competent. Això val molta pasta.
Gràcies

Rodriguez A.
Can Cuyàs

Anònim ha dit...

Quiero felicitar al colectivo ciudadano Plataforma Antiincineración y animarles en su lucha, me ha gustado lo que ha dicho el abogado Sr. Calduch al señalar que se puede llegar a la demanda criminal y pedir daños y perjuicios ( os imaginais lo largo que seria la lista de damnificados )Quisiera recordar que castillos más grandes han caído , alguien se acuerda de una demanda que se presentó por parte de una viuda contra la marca de tabaco Philips Morris que fue acusada de la muerte de su marido que era fumador, la opinión publica se reia al principio pero al cabo de unos años consiguió ganar .

Por todo lo que sigo a traves de internet, la valorización energética ( eufemismo que esconde la palabra incineración) a través de los hornos de cementeras es una actividad que tiene una enorme contestación en toda Europa, en ningún sitio se ha permitido a ninguna Fca de Cemento incinerar residuos si se encuentra cercana a una población , en Montcada hay un barrio que esta a 90 metros .
La mayoría de los departamentos de salud tienen cantidad de documentos que reconocen que incinerar cerca de una población es un riesgo , en casi todos se aconseja que no se haga. Con las aplicaciones de ultima tecnología los mismos departamentos ( caso de Holanda) reconocen que el riego continua existiendo, eso si lo matizan con palabras como el riesgo se dismunuye o en toda caso no será más contaminador que ahora. Todas las mediciones llegan a una conclusión que no se sabrà exactamente sus consecuencias hasta dentro de 20 o 30 años, la quema de residuos en hornos de cementeras no tiene de momento, debido a que es relativamente novedoso, estudios serios de consequencias en la salud de las personas, todo se remite al futuro.
Muchos especialistas se preguntan ¿ si se reconoce que pueden existir riesgos “minimos” por que se permite la actividad? ¿ Por que la población cercana a una fabrica de cemento y que se encuentre en un radio de menos de 4 km tiene que esperar tanto tiempo a que le aseguren que esto no es toxico? ¿ Vale solo con que lo digan estos nuevos visionarios que nos dicen las bondades que representa esta nueva forma de incinerar?
Lo que se quiere hacer en Montcada es esto . ¿ Que ganamos nosotros, los vecinos, con estas pruebas ¿ ¿ Quien sale de verdad beneficiado en esta operación?
¿ Es que nadie se acuerda de las consecuencias de la Incineradora de La Ferreria? . ¿ Es que nadie se acuerda de las muchas manifestaciones que se hicieron? ¿ Como podemos caer en la trampa otra vez?

SBC

Anònim ha dit...

A part de tot el que volem incinerar, que de moment es diu que no ho faran en 18 mesos, jo em pregunto : cuantes coses deuen cremar ara que poden ser motiu de denuncia?
No tinc cap prova del que dic, peró algú controla el que fan?
Tot es basa en les comunicacions oficials?
Ens enganyen? .
Un tindria que pensar que no però com es tractar d'un negoci , tot es possible.

Llegir la premsa avui sobre la fuita radioactiva en la Central Ascó , et possa els pels de punta. La fuita es va produir el novembre i si no es per Greenpeace que ho fa public ens haurian mantingut amb la més absoluta ignorancia.
Si es fa en casos com aquest, que no faran en temes de incineració de residus?

Anònim ha dit...

Hola, soc veína de Montcada, i el diumenge vaig estar a la petita concentració que es va fer a la plaça Bosc de Can Sant Joan, on l'Associació ens va reunir per explicar el problema de la xatarreria però també va parlar de Lafarge.
Va ser petita, perquè costa molt que la gent es movilitze, m'agradaria saber si la participació dels veïns hagués estat la mateixa, si en lloc de ser una concentració informative hagués estat una butifarrada, és una pena però és una realitat.
Vull donar el meu soport a aquesta Associació que s'està movent per defensar el poble d'unes injusticies concretes, però també vull explicar el que van dir: els diners que han de pagar els advocats, els han de pagar ells, ossigui que demanaria a tots els veïns preocupats per aquesta qüestió que participin econòmicament perquè és per beneficiar a tothom.

Solidaritat! veïns de Montcada la plataforma i l'Associació està treballant per a tothom!

Endavant companys que ho esteu fent molt bé.