9 d’oct. 2007

Incineració-Cimentera


L'Associació de Veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac,vàrem ser convidats el passat dimecres 3 d'octubre a una reunió informativa amb la Directora General de l'Oficina de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Comellas, durant aquesta reunió se'ns va informar de l'imminent publicació al BOGC de l'expedient sol·licitant autorització ambiental per fer servir combustibles alternatius a la cimentera que la companyia Lafarge-Asland té al nostre municipi, amb el corresponent perióde de 30 dies per presentar les al·legacions.

Aquesta associació presentarem el proper dimecres 10 d'octubre a les 6 de la tarda al nostre Ajuntament un ampli dossier tècnic instant al consistori a posicionar-se contra la incineració de residus a la cimentera que la companyia Lafarge-Asland té al nostre municipi, l'esmentat dossier és un ampli estudi de 18 pàgines redactades pels propis veïns i acompanyat per més de 50 documents adjunts, entre legislació ambiental, informes mèdics, treballs d'investigació universitària, etc.

L'esmentada cimentera és una de les signats del conveni amb l’Agencia Catalana de l'Aigua per utilitzar llots de depuradora com a combustible als forns de producció de ciment.

La documentació presentada evidencia la greu repercussió per a la salut dels veïns que tindrà aquesta activitat, agreujant encara més el precari estat de l'aire que respirem, que segons un recent estudi del Servei de Medi Ambient, l'aire de Montcada supera molt per damunt la contaminació limiti establerta per a la protecció de la salut humana, aquesta precària situació ambiental ja va dur el seu dia a declarar a Montcada i Reixac com “Zona d'especial Protecció de l’Ambient atmosfèric” al constatar-se que en aquest municipi es superaven els límits “admissibles “ de partícules.

Segons els informes presentats la pretesa activitat d'incinerar llots de depuradora, esta equiparada a una incineració de residus i regulada per la mateixa legislació, aquests informes mostren que la incineració de fangs en la cimentera provocarà l’inevitable emissió a l'atmosfera de substàncies cancerígenes i d'alta toxicitat, diversos informes i directives europees reconeixen també que aquestes emissions poden tenir efectes molt nocius sobre la salut, que els limitis establerts actualment no són segurs per a la població, que existeixen moltes substàncies igual de perilloses per a les quals no hi ha establert cap limiti d'emissió.

Els estudis mèdics que lliurem alerten de l'especial vulnerabilitat de la població infantil i dones en estat de gestació a aquestes substàncies tòxiques fins i tot a dosis molt més baixes que les establertes per l’OMS.

Precisament per a identificar i eliminar progressivament aquestes substàncies de l'atmosfera, la UE va elaborar el “Conveni d'Estocolm”, aquest document, ratificat per Espanya al 2004 reconeix com principals fonts d'elevada emissió de compostos tòxics tant a la co-incineració de residus en cimenteres, com la incineració de fangs de depuradora.

L'instància presentada avui és fruit d'una llarga lluita duta per tots els veïns/as del barri i de l'inici d'una nova cridada d'atenció al nostre Consistori, davant la passivitat fins a ara mantinguda, l'Ajuntament té l'obligació d'actuar amb totes les seves energies i mitjos per tal de preservar la salut dels seus ciutadans.

Volem també mostrar el mal estar creat entre els veïns per les declaracions fetes per la Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Dª. María Comellas, qui va dir davant dels veïns i mitjans de comunicació referint-se a aquesta activitat que “només aporta beneficis i qui digui el contrari aquesta mal informat o té dolenta fe”, amb els informes que avui presentem li diem a la Directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat: “que qui amaga, o no dóna a conèixer aquests estudis sobre la incineració en les cimenteres són els qui actuen amb mala fe i en contra de la salut dels veïns afectats”.

Amb la intenció de donar a conèixer aquesta problemàtica a la resta de ciutadania i mitjans d'informació, i facilitar les possibles al·legacions hem construït el bloc: http://mirairenet.blogspot.com

Els veïns esgotarem totes les vies legals per tal de no permetre aquesta activitat al nostre terme municipal.

Peticions que fem en la mateixa instància són:

- Un acurat estudi de salut a la població.
- Que el nostre Ajuntament faciliti als veïns els tràmits d'al·legacions al projecte.
- Que l'Ajuntament obri un canal dinàmic de comunicació amb la ciutadania per estar informats en tot moment de les novetats sobre la tramitació d'aquesta activitat.
- Que l'Alcalde de Montcada juntament amb tot el consistori es posi al capdavant dels veïns en contra de la incineració en al terme municipal de Montcada tal com es van posicionar contra la incineradora situada en el polígon de la Ferreria.

Associació de Veïns de Can Sant Joan

15 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Deseo que tengais mas suerte que la que tenemos en la Z-21 que ya han talado parte del pinar.
El Ayto. a desestimado todas las alegaciones que se han mandado y del dicho al hecho no tiene que ver nada.
Os animo que sigais adelante pues las injusticias hay que ponerlas en conocimiento de la comunidad.
La Democracia por desgracia no ha llegado a nuestro ayuntamiento y por eso son los todopoderosos que no les gusta dialogar ni pensar en el pueblo.
Una victima de la Z-21

Anònim ha dit...

Vecinos de Can Sant Joan, me parece bien toda la documentación presentada al Ayuntamiento pero no se fien de las palabras que les digan tienen que dar los acuerdos por escrito. En la Z- 21 por ir de buena fe y creerles solo han sido palabras que el viento se llevo, para entretenernos y que se cumplieran los plazos para poder actuar.
A la vista eta el pinar medio talado. Vemos poca diferencia entre el Concejal saliente y el actual, mentiras y mas mentiras.
Un saludo y muchos animos.

Anònim ha dit...

ADELANTE CAN SANT JOAN VECINOS DE LA RIBERA SE UNEN CON VOSOTROS, TENEMOS EL MISMO PROBLEMA, COMO TODOS LO MONCADENSES, ESTOY DE ACUERDO CON ESTA LUCHA HAY QUE PARAR LAS INJUSTICIAS QUE HACE EL AYUNTAMIENTO DE MONTCADA CON LOS CIUDADANOS DE MONTCADA

SUERTE Y ADELANTE
UN SALUDO

ANTONIO

Anònim ha dit...

La atmosfera no es un compartimento estanco ,por tanto la incineración de residuos en Asland no afecta solo a los vecinos de Can Sant Joan, sino a toda al población. Seria muy importante que la Federación de Asociaciones se hiciera con la bandera de esta lucha y se implicara a toda la población y por descontado instar al Ayuntamiento a que tenga una actitud más activa con los problemas que afectan gravemente al municipio, ej.soterrament vias, medi ambient, etc.

Anònim ha dit...

montcada .el pueblo tiene que decir basta ya por que toda la mierda biene a montcada no a san cugat ni cerdañoyola ni sarria ni pedralbes por que no ponen empresas de alta te cnologia o estudios de television no solo incineradoras ecopac

Anònim ha dit...

Hoy he oido al Alcalde por rádio Montcada, le han preguntado sobre que opibnava del tema, ya que prcisamente hoy la AVV de Can Sant Joan, ha entrgado una instància pidiendo al Consistorio que se posicionen en contra.

Lo primero que ha dicho ha a sido "yo lo lo que les pido es prudencia", osea todos quietecitos, la misma frase que cuando se empezaron las primeras movilizaciones por el soterrament, que no se me alborote el gallinero, y los del partido filas prietas en este tema.

Luego defendia claramente la incineración de residuos en la cementera alegando que solo seria un pequeño porcentage y que por lo del cambio climatico bla bla bla,

Jo pués si los residuos solo es un pequeño porcentage de lo que se quema y lo demás sigue siendo petrolio, tampoco sirvirá demasiado por el cambio climatico, ¿no?.

Osea, la tecnica paternalista de siempre, no os novais y confiad en vuestro govierno (en mi), esa tecnica que que solo siguen su claca.

Echava pelotas fuera, que si esto es de la Generalitat i tal, cuando lo que se le esta pidiendo es que defienda la salud de sus ciudadanos (Votantes) y como parte del prceso administrativo impida esta actividad.

Pedro

Anònim ha dit...

Coincideixo amb alguns comentaris anteriors en el sentit que aquest problema es de tots els barris de Montcada, ens hem d'unir tots, Can sant Joan han estat els primers.

però ara hem de anar despertant els demés i unir consciencies, és la nostre salut la que esta en joc, i per l'experiència d'ocasions anteriors no ens podem fiar res dels nostres polítics, altre cop hem de ser nosaltres mateixos els que ens hem de moure.

Endavant!!!, No a la incineració de fangs a la cimentera.

R.P Montcada Centre

Anònim ha dit...

Es verdad, he oído al alcalde en Montcada Radio, y ha echado pelotas fuera: hacia la Generalitat y especialmente a los de Iniciativa que tienen la responsabilidad, sobre el medio ambiente.
No se caracterizó precisamente por defender a la NO CREMACION DE FANGOS.
Ahora se entendera mejor para los que quedaron en duda, de ese viaje que Asland Lafarge les regaló para ir a Paris y para ver no se qué. Es decir una política de escaparate y de hacer ver que todo lo hacen bien(los polítcos) y que de contminación nada de nada, puesto que la Generalitat -muy responsable- hay que fiar- es, según él, puesto que esta pilotando esta anunciada quema por parte de los "sabios " de la Generalitat.
Estamos hartos de engaños y de tanta hipocresia. Los políticos ya no son lo que heran, son una cuadrilla de vividores. Basta leer diariamente los periodicos para percatarse de que van.
HAY QUE MOVILIZARSE¡¡¡¡¡

Eduardo

Anònim ha dit...

Hola a tots,

Just ara acabo de llegir-me tot el bloc de la AAVV de Can Sant Joan, es un treball titànic amb molt de rigor i molt ben fet, recomano a tothom la seva lectura encare que sigui a terminis, val la pena de veritat, es un recull de raons incontestables de per que hem de estar en contra d'aquesta activitat, però el millor de tot es que a la redacció de l'intància no hi ha opinió, simplement es dediquen a posar sobre la taula de l'Alcalde documents oficials.

Rec que tots hem de felicitar molt cincerament als veins de Can Sant Joan per tirar endavant aquesta instància al consistori, ara pot ser ens toca també als demés moure peza, llegiu el bloc que val la pena.

Óscar.

Anònim ha dit...

Los problemas que nos ocasiona el Ayuntamiento son comunes a todos los ciudadanos de Montcada y todos tendriamos que estar unidos para darles las mejores soluciones.
Estan dejando la Z 21 despoblada de arboles,¿sera para compensar a la polucion de la incineración de residuos?
Estoy con el anonimo de las 10´42 que las asociaciones de vecinos se unieran para tener mas fuerza delanta del Ayuntamiento y obligarles a ser mas claros ir con la verdad y poder acceder a todos los documentos publicos.
Este Ayuntamiento parece carecer de tres cosas fundamentales y si las tiene no las pone en practica: SENTIDO COMUN, CORDURA Y JUSTICIA
Saludos de Lola. UA2

Anònim ha dit...

Hace falta más para ver quienes tenemos al frente del ayuntamiento??? tenemos que unirnos y para los pies a tanto despotismo, especulación y prepotencia.Hemos de crear una plataforma ciudadana y parar de una vez los pies a los socioslistos.

Un indigando más.

Anònim ha dit...

Gràcies veïns de Can Sant Joan, heu fet una gran tasta, sobretot pel nivell divulgatiu que te el dossier que heu entregat a l'Ajuntament i que heu volgut compartir amb tots nosaltres mitjançant el vostre bloc.

Josep Massip.

Anònim ha dit...

Por las declaraciones del Alcalde Sr. Cesar Arrizabalaga, ahora resulta que tiene fe ciega en lo que hace ICV-V en el Departament de Medi Ambient, "pues no creo que sea malo quemar residuos si lo dice IC-V", deshoyendo a los vecinos que, antes de valorar la información que le aportan ya les recomienda "prudencia", este buén hombre esta atrapado en sus propias contradicciones y ahora nos toca pagar el pato a los Vecinos.

Antonni & the Gussys

Anònim ha dit...

Osea que limpiamos nuestros rios, ahora tenemos patitos y demás bichos, ho que macu! y despues todo lo que hemos sacado del agua para que este más limpia pos hala lo quemamos y lo ponemos en el aire que respiramos, así no se ve.

Jo pos no lo entiendo tu.

Kiko

Anònim ha dit...

Que nadie se crea lo que dice el Alcalde que si se quemara marro de cafe y restos de poda, Lafarge a firmado contrato con L'Agencia Catalana de l'Aigua para quemar FANGOS DE DEPURADORA en la planta de Montcada, y eso el lo save, solo se quemara el Marro de café, pues ningún problema, pero resulta que el oueblo no es tonto, que ya nos han engañado mucahas veces.

Jose