13 d’oct. 2008

TORRE DELS FRARES

Comunicat del col.lectiu CSA

Torre dels Frares.

(http://www.torredelsfrares.blogspot.com)

L'ajuntament de Montcada intenta declarar la ruïna tècnica de la Torre dels Frares per avançar un possible desallotjament

El dimecres 8 d'octubre de 2008, dos companys van anar a l'àrea de política territorial de l'ajuntament. L'objectiu era accedir a l'expedient de ruïna de la casa, una informació que és pública i que fins ara no ha estat facilitada pel consistori. Fins ahir, la versió oficial era que l'expedient obert estava aturat. Després d'insistir durant més d'una hora al personal de l'ajuntament i aguantar l'encadenament de mentides i trampes burocràtiques que ens tenien preparats, vàrem poder accedir definitivament a l'expedient.

El que ells anomenen Informe tècnic de ruïna és un conjunt de mentides i barbaritats que, juntament amb un joc de xifres, els hi permet declarar la ruïna tècnica i econòmica tan sols després d'una inspecció-passeig ocular de tan sols un quart d'hora de l'habitatge.

Haver-se inventat aquest paperet legitima un possible desallotjament cautelar de l'habitatge pel bé de la nostra seguretat. Tot apunta, doncs, a que l'ajuntament de Montcada vol utilitzar la declaració de la ruïna per avançar el possible desallotjament i, fins i tot, iniciar un procés d'expropiació de la finca a la propietat.

Un cop més, el procés de ruïna és utilitzat per anular les alternatives d'aquells que qüestionen l'imperatiu de la propietat privada, recuperant espais abandonats i donant-els-hi vida. Un cop més, l'ajuntament tan sols s'ha interessat per l'edifici, que durant tants anys ha estat completament abandonat, justament quan un col·lectiu ha començat a donar-li vida. Un cop més, la indignació i la ràbia que es desprenen d'aquestes mentides es convertiran en forces per a la creació i la resistència.


Amb aquest breu article, volem informar de la vulnerabilitat de la situació actual de la Torre dels Frares i alertar-vos a que estigueu atents a les pròximes mobilitzacions, així com aprofitar per demanar-vos la col·laboració en les jornades de rehabilitació que es duen a terme cada dissabte durant tot el dia.

-----------------------------

Apunt M.C. : Arran de l’”okupació” d’aquest col.lectiu , La Veu nº 326 de la 2ª quinzena juliol del 2008 se’n va fer ressò en un reportatge .Volem recordar algunes manifestacions fetes per persones que coneixen i es preocupen pel futur d’aquest patrimoni històric.

“La Torre és un patrimoni de primera divisió que pot albergar sorpreses “ . Jaume Alcazar ( Historiador , Dtor Revista Quaderns de la Fund. Cultural i autor d’un treball que recull el nostre patrimoni arquitectònic e històric/cultural a conservar )


“ Seria interessant fer-hi un estudi arqueològic” , Mercedes Duran ( Dtora Museu Municipal ) que va proposar tot un seguit de accions per a recuperar-la : “ Primer un conveni amb els propietaris per adaptar , consolidar i restaurar l’edifici , en segon lloc elaborar un projecte de dinamització d’un possible equipament municipal i per últim involucrar altres administracions en el seu ús.”

3 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Sempre he estat crític amb el moviment okupa, i en general no estic d'acord amb la seva causa o com a mínim les seves formes d'actuar, però en pocs mesos aquesta gent ha netejat de runa la masia, l'adecentat, han plantat tomaqueres a l'hort, els voltants de la masia estan nets,...i la veritat a poc a poc m'estan fent canviar d'opinió, i entre aquests okupes i la política de "terra cremada" de l'Ajuntament, doncs potser cal donar una oportunitat i buscar una fórmula que permeti conjuminar els drets del propietari amb la conservació del patrimoni i el dret a la vivenda.
Si al final l'administració i la justicia es "eficaç" i actuen ràpidament, com a mínim espero que siguin igual d'eficaços en garantir una vivenda a la persona que habita la caseta de les eines a les afores de la Torre dels Frares, que va arribar abans que aquests joves i que manté els seu espai net i endreçat malgrat les difícils condicions en les que viu. Arriba el segon hivern en la caseta, i tot i les millores que ell s'ha fet no crec que sigui molt agradable les nits de gener.

Anònim ha dit...

Comparteixo l'escrit de les 21.53.

Aquest nois amb les seves accions han possat sobre la taula la deixedessa en que es troba el nostre patrimoni.
Que es d'un particular? no justifica que es deixi caure a la ma de deu.

Anònim ha dit...

En el ambito social casi todos tenemos bastante claro la direccion de las cosas mas o menos correctas pero solo tomamos partido en las que nos interesa, para que negarlo.

En el ambito politico, que desconozco pero sin duda evidente es, no solo no existe un direccion clara sino que ademas entra el juego el obstaculizar, para que negarlo.

Desde cuando es preferible obviar nuestro pasado, derruirlo para gigantescas moles, abandonarlo hasta que sea inviable su recuperacion.....tanto vale un "yo" frente un "nosotros".

No me gustan los okupas, pero siemrpre respeto a la gente que respeta asi de claro.

Hipoteticamente podrian echar fuera a un grupo de personas X que estuviera haciento una reforestacion por no tener algun permiso oficial ....pero a nadie se le ocurrira porque hacen un bien comun, quizas a la Torre dels Frares podria ser algo parecido.... en el peor de los casos... ¿ que mal te hacen ??

Acaso prefieres "tus ruinas" a "nuestra Torre del Frares" ??

Es hora de tomar partido y de "okuparnos" de lo importante o por el contrario apartar la vista y simplemente languidecer.
Tu decides.....para que negarlo.

Hada Ktnom