5 de febr. 2007

INFORMACIÓ PRIVILEGIADA...?

Zona urbanizable de La Rasa
(avui)




Vista Rica –La Rasa

PRIMERA PART

Com comença l’operació, i els seus antecedents. Una requalificació que ha estat denominada com l'operació especulativa urbanística més gran de la comarca Vallès Occidental.

---------------

Vista Rica és una finca situada en el Turó Fermi qualificada en el planejament com parcs i jardins, per tant només s’admeten els usos públics i els usos col·lectius. Era propietat d’Antoni Alcalà Miñarro que la va adquirir en la dècada dels anys 80. Malgrat això, aquesta finca té uns metres (limitats) per poder-ne edificar, en conseqüència, era una inversió d'escassa rendibilitat i el seu propietari va decidir fer quelcom més per poder-se-la treure de sobre. Uns terrenys que no hi havia manera de revaloritzar. (estem parlant de més de 8.000 m2)

La finca de La Rasa estava dividida en diverses parcel·les i era propietat de diferents ciutadans de Montcada (aprox. més de 25.000 m2) . La parcel·la més grans eren propietat de la família Palet (16.000 m2) i estava ocupada per fer la compravenda de caravanes i automòbils. La finca originalment zona rústica, era en el planejament urbanístic qualificada com zona d’equipaments públics i privats i també una part com d’aprofitament privat de volumetria especifica (si que és podia construir, encara que amb limitacions -un reduït - numero d’habitatges) . Per la seva situació geogràfica i pel “baix” valor dels terrenys era una finca objecte de desig per part d’alguns inversors que ja oloraven la possible requalificació dels mateixos.

Antoni Alcalà, propietari de Vista Rica, comença a endegar una sèrie de visites a l’Ajuntament per plantejar el “trueque,” . En moltes de les visites, anava acompanyat d’un altre inversor que en aquells moments actuava a l’ombra, es tractava d'entregar a l’Ajuntament la finca de Vista Rica a canvi de poder edificar pisos a la zona de La Rasa. Estem parlant sobre les darreries de l’any 1999 i principis de l’any 2000.

Vista Rica, estat d'una part d'aquest espai


Per fer el “trueque”, el Sr. Alcalà tenia que comprar al Sr. Palet la finca principal de La Rasa i per aquest motiu va intensificar tots els esforços durant l’any 2000, fins aconseguir-ho. Confiat i segur que l’operació urbanística tiraria endavant i que l’Ajuntament li donaria el vist-i-plau, compra a preu d’or (més de 100 milions de pessetes per la principal finca de La Rasa) una parcel·la que l’any 1999 tenia un valor aprox. de mercat d'uns 30 milions de pessetes.

Aquestes operacions convé vestir-les com cal, i es crea una societat anomenada La Rassa-Dos, S.L. (compra venda de béns immobles) amb un capital de 8.000.000 PTA. que aportà la família Palet (28/2/2000) , posteriorment, hi ha un acord de la societat per augmentar el capital social amb 90.000.000 PTA. (29/9/2000) que cobreix el Sr. Palet totalment aportant (1) com pagament ¾ parts de la finca de la seva propietat (16.000 m2 de la zona La Rasa.). Tot seguit la mateixa societat La Rassa- 2, sol·lícita una hipoteca de 30 milions pta. a la "Caja Ahorros y Monte Piedad Madrid "i posteriorment una altra a la Caixa de Sabadell de 450.000 euros.
A títol d’inventari cal dir que el Sr. Alcalà va ser anomenat nou administrador de la societat La Rassa-Dos, S.L el 23/3/2000.

Les visites a l’Alcaldia de Montcada per part del Sr. Alcalà durant aquell any eren continues, l’excusa que es donava era per parlar del futur de l’equip de futbol del C.D de Montcada i que ell n’és el seu president, i com hem dit abans, alguns cops acompanyat d’un altre inversor que, mira per on, és qui al final se’n emportat el gat l'aigua desprès d’un altre requalificació (això ja ho explicarem quan toqui)

Hem titulat aquesta primera entrega com “Informació Privilegiada?” . I pel que hem anat esbrinant, és molt difícil de fer creure que un “experimentat” inversor arrisqui molts diners, dos anys abans,perquè comenci l’expedient de la 1ª requalificació de la zona de La Rasa. Arrivat aquest punt, qualsevol pot pensar, malgrat que tot estava per fer, que havia “ una vareta màgica” que indicava el camí correcte a seguir.

Continuarem explicant pas a pas els fets. A la propera "PART", és quan es convoca el Ple del mes de març del 2002, on per primer cop, es fa oficial que el Sr. Alcalà vol “regalar” la finca de Vista Rica a l’Ajuntament.

(1) Junta d'Accionistes La Rassa-2, S.L., del mes de març de l'any 2000: Es diu que la finca que s’aporta com a pagament de l’augment de capital té, ara, aquest valor (90.000.000 pta), però malgrat que és zona d’equipaments, "saben" que sería destinada a edificacions.

Si ho sabien dos anys abans de sol·licitar el canvi de qualificació urbanística, qualsevol persona pot pensar que les prespectives de fer un gran negoci amb aquest “trueque” eran molt factibles, o no? .

Com dirien a Cantàbria: “ Si es liquido blanco y va en botella es un producto que dan las vacas”

2 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Carallo¡ ahora entiendo aquella fotografia que salió en La Veu, que se veia: al señor Alcalde, el senyor Alcaraz (riendo) y el señor Alcalà, y el Alcalde enseñando (menos sonrientes que el señor Alcaraz) una camiseta verde del CD Montcada, con el anegrama "ALCARAZ".
Esta claro...¡

Un gallego de la Font Pudenta

Anònim ha dit...

solo pregunto, no se está cometiendo ningún delito urbanístico?
Hacen falta a Montcada más viviendas en la zona La Rasa?

Estos hechos estan denunciados a la fiscalia anticorrupción por si fueran motivo de delito.

Por que a mi me lo parecen al menos explicado de esta forma.

un saludo
ánimo confidencial