3 de març 2008

ARA el COMUNICAT dels veïns de SANT FELIU



La Plataforma Aire Net , de Sant Feliu de Llobregat , ha fet públic una nota en la que es posiciona davant l’ajornament imposat per la Generalitat. El moviment veïnal considera com a negatiu el fet que s’autoritzi la incineració de residus a les cimenteres i que tot quedi supeditat a unes noves proves que ja s’havien fet .
La Plataforma Anti-incineració de Montcada comparteix l’escrit del veïns de Sant Feliu i es reitera en que la lluita no s’aturarà fins que es aconsegueixin els objectius marcats : NO A LA INCENERACIÓ DE RESIDUS A LA
CIMENTERA.

....... ( part de la nota feta publica)........
La plataforma Airenet creu que les administracions estan demorant les decisions en el temps. Després de l'èxit de convocatòria de manifestació i la concentració en el ple, l'alcalde admet que no han reaccionat en el passat adequadament i què gràcies a la pressió social, s'ha aconseguit un acord de moratòria de 18 mesos a la incineració de residus a la cimentera.

Des de la Plataforma Aire Net, considerem molt negatiu que s'hagi donat la llicència per incinerar residus, tot i l'aturada temporal de 18 mesos. A més lamentem que el DMAH no digui rés de la planta que Ciments Molins té a menys de 3 km de la nostra població. També cal denunciar que experimentin a Vallcarca amb l'ús de llots de depuradora.

Volem posar de manifest els nostres dubtes respecte la temporalitat imposada per l'administració. No creiem que sigui suficient per poder oferir resultats eficaços i clars de com afecten a la població substàncies com els metalls pesants, les dioxines o els furans. Tot just ara la comunitat científica està veient fins on arriba la toxicitat d'aquestes substàncies. Continuem demanant l'aplicació d'una moratòria indefinida, ja que l'administració ha acordat una suspensió temporal.
A més, existeixen moltes incògnites en aquest procés.
Controlaran les emissions de tots aquells components que en el procés d'incineració afecten a la salut , i les immissions?, quins estudis epidemiològics s'han fet a la població previs a la incineració de llots a Vallcarca i a la població de Sant Feliu?
Cal recordar que durant el segon semestre de 2005 es van efectuar les proves pilot de substitució de combustibles alternatius en els forns de la cimentera de Sant Feliu i Vallcarca, amb resultats diferents i ara l'aprovació de la llicència de Cemex dependrà dels resultats que s'obtinguin al Garraf.

Cal afegir que el comunicat de la Generalitat en cap moment qüestiona l'actual política de residus basada en la incineració (sota el nom de valorització) i els abocadors (disfressant els residus desprès de passar pels ecoparcs). Aquesta política és el punt d'inici del conflicte social que ha generat la incineració de residus, per tant cal afrontar aquest problema d'arrel, apostant per la reducció, reutilització i reciclatge dels residus.
Pel que fa a les emissions de CO2, ja em posat de manifest reiterades vegades que el gas natural ofereix una solució temporal a la patronal cimentera.
La plataforma, no s'atura, continuarà lluitant per aconseguir que no s'incinerin residus a Sant Feliu mentre no es demostri la seva innocuïtat per a la salut. Continuem vivint entre dos cimenteres a menys de 3 km i estem en una Zona d'Especial Protecció Atmosfèrica.
------------------------------------------------------------------

Per llegir el comunicat en la seva totalitat es por entrar :
http://www.airenet.es/
Per més informació sobre el conflicte es pot consultar : mirairenet.blogspot.com/

1 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Felicitats veïns de Sant Feliu!

El fet que ens diferencia es segurament que hi ha un principi de tracte amb les vostres autoritats locals diferent a Montcada, aqui es diu que l'ajornament a 18 mesos a sigut gracies a la presió de l'Ajuntament i de la seva ciutadania
i a Sant Feliu es reconeix per part de les autoritats : l'alcalde admet que no han reaccionat en el passat adequadament i què gràcies a la pressió social, s'ha aconseguit un acord de moratòria de 18 mesos a la incineració de residus a la cimentera.

El detall no es menor, a Sant Feliu sembla que els veins i el seu Ajuntament poden anar del braçet - la desconfiança lògica s'intenta que no augmenti- , aqui a Montcada estem molt lluny de que aixó passi a curt termini, dificilment des de el consistori es farà una declaració semblant a la del vostre alcalde. Aqui encara estem en la fase de matar al “mensajero” , quan el correcte seria fer el mateix que l’Alcalde de Sant Feliu, reconeixer errors i treballar tots pel mateix objectiu sense recels.