24 de març 2008

AVANÇAMENT DE DADES...SOBRE LES CAUSES DE MORTALITAT A MONTCADA


Montcada Confidencial està recollint dades sobre les causes de mortalitat en el nostre municipi. Aquestes dades les volem ampliar i comparar amb altres municipis del nostre entorn, així com en poblacions que tinguin un número d'habitants semblant al nostre poble.

Cal anunciar, que existeixen pocs estudis publicats d'aquest tipus (*), i que l'estadística sols la controla la Generalitat de Catalunya a traves del Departament de Salut. És tardarà un temps per poder disposar de dades significatives, doncs, la Generalitat sols respon a peticions que prèviament s'han de justificar la finalitat i perquè es volen fer servir, resumim: només ho poden sol·licitar els organismes oficials.

Creiem interessant que tothom conegui les dades que disposem referides a Montcada. En el nostre poble es parla molt de les malalties pulmonars (al·lèrgia, asma, càncer, bronquitis, MPOC (1), etc), per la qual cosa creiem oportú donar a conèixer les xifres sobre les defuncions per causa de diverses malalties lligades al sistema respiratori.

Les dades que fem públiques són res més que uns números freds, no es poden treure conclusions de si són moltes, poques o estan en la mitjana d'altres poblacions. Afirmacions que sí, es podrien començar a fer quan es puguin comparar amb altres dades de població igual a la nostra.

ESTUDI QUINQUENNAL: 2OO1-2005- MONTCADA I REIXAC (2)

Defuncions totals : 1037

A causa de malalties sistema respiratori, com: bronquitis, asma, MPOC i altres: 122 (11’76% )+ per càncer de pulmó: 72 (6.94 %) que fan un total: 194 (18.70%)

Per altres causes (cardi – vasculars, cervell - vasculars, endocrínes, genitores urinàries, mentals, i altres... + càncers - laringe, Hogdkin, pròstata, fetge, mama, colon, etc, etc) : 843 ( 81.29 % )
, 28 de les quals per accident ( laboral i circulació).
Notes:
(1) La curació de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) no és possible. Es manifesta principalment a partir dels 60 anys, malgrat que cada cop apareixen casos en edats més primerenques. Molts dels casos van lligats principalment a una combinació de factors com: fumar, unit a un ambient persistent de gran quantitat de pols en suspensió que molts cops es manifesten en zones altament industrialitzades. Els símptomes és fan present molt abans (tos expectoració matinera, etc) però molts ho associen al principi d'envelliment quan en realitat és el resultat de ser durant molts anys fumador + la contaminació ambiental persistent.

(2) Les dades surten de documents oficials als quals ha tingut accés M.C.
Agraïm, el suport i la tasca que han fet un grup d’estudiants de la Universitat Pompeu Fabra en un treball de recerca.
-----------------------------------

(*) Existeix un Atles de Mortalitat a Catalunya, elaborat per la Universitat Pompeu Fabra juntament amb la Fundació Jaume Bofill que es va presentar el desembre del 2004 i entre altres coses afirmava el següent :

".............Si bé a Catalunya la mortalitat entre homes i dones respon a patrons geogràfics diferenciats, uns a la zona sud-oest i altres a la litoral, el risc de mortaldat en tots dos sexes coincideix a incrementar-se a la ciutat de Barcelona i a les comarques del voltant, com el Vallès Occidental i Oriental, Osona i Garraf."

A qui li pugui interessar, facilitem l'adreça següent:
http://www.iconcologia.net/catala/girona/index.htm

Hi ha un estudi (cal entrar a l’adreça més amunt especificada i "clicar": Memòria 2004) de la província de Girona , elaborat per ICO ( Institut Català d'Oncologia) que amb tot luxe de detalls, s'inclou per comarques. Pública totes les causes de les defuncions de l'any 2001.

2 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Se que no es correcto comparar unos datos de una población con toda una provincia.
Pero ya que he tenido la paciencia de leerme lo que dice el estudio de Girona que se refiere a las causas por las cuales fallecieron 4996 personas a lo largo del año 2001, se puede sacar una conclusión, que repito no vale ya que se comparan magnitudes y espacios territoriales diversos.
En Montcada fallecen un 3% mas por causas respiratorias que el promedio de Girona provincia.

En todo caso lo que coincide con Montcada es el mapa que la Universidad Carlos III y la Pompeu Fabra publicaron sobre el cáncer. Los numeros cuadran con el pronostico de probabilidades que indicaron que la comarca del Valles tenia un 10% más de probabilidad de contraer esta enfermedad que otras zonas no tan industrializadas.

Anònim ha dit...

Estos datos habia que mandarselos a la Doctora que esta en las listas de Convergencia i unió de Montcada, que en un programa en radio Montcada tubo la barra de decir que en Montcada, en cuanto a contaminación estamos como en otros pueblos de Catalunya, y que los casos de problemas respiratorios no son debidos a la contaminación fundamentalmente.
Me gustaria saber en que estudios se basa esta "doctora" para afirmar semejante barbaridad, si fuera mi medica de cabecera me cambiaria inmediatamente.
Ahora entiendo que su partido (C I U), votaran a favor de la incineración en el Parlamet de Catalunya , y por eso su partido en Montcada esta de acuerdo en quemar los residuos altamente peligrosos.
Porque esta Sra. "doctora" dice que eso no es malo para la salud.
Ahora tambien entiendo el silencio, en cuanto a incinerar residuos en la cemnetera el Joan Maresma, porque está "muy bien asesorado", no se porque pide que venga el conseller Baltasar, teniendo una "eminencia",en materia de contaminación, como su doctora.