3 de maig 2007

COMUNICAT D'ESQUERRA


Secció Local de Montcada i Reixac

Des d’Esquerra volem donar resposta al comunicat del Sindicat de Policia Local (SPPME-CAT), i també al comunicat que ha fet la Secció Sindical de CCOO de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, en relació amb els fets que el 21 d’abril van acabar amb la detenció de dos veïns de la zona 21 de Terra Nostra.

Volem fer palès que en cap moment les nostres crítiques no han anat encaminades contra el cos de la policia local de Montcada i Reixac. Ni hem entrat a valorar si els agents de la policia local que van efectuar les detencions ho varen fer extralimitant-se en les seves funcions, ja que aquest cos es regeix per la Llei de forces i cossos de seguretat i per la Llei de policies locals de Catalunya i té uns drets i uns deures professionals. En aquest cas, i atès que hi ha una denúncia interposada per veïns, entenem que ha de ser el jutge qui dictamini si s’ha actuat seguint els paràmetres que marquen les lleis abans esmentades o si s’han incomplert irregularitats.

En aquest cas, tampoc no entrem a valorar una normativa que estableix que la publicitat sigui comercial, reivindicativa, política... S’ha de col·locar en el lloc establert per l’Ajuntament. Tot i que des d’Esquerra ho refusem, perquè no hi pot haver cap normativa que limiti la capacitat reivindicativa de cap col·lectiu.

El que sí hem volgut denunciar és el tracte que de la interpretació d’aquesta normativa –de manera totalment subjectiva i partidista– en pot fer aquest equip de govern. O és que no hi ha pancartes penjades a la via pública que reivindiquen el soterrament total? O fora de campanya electoral pancartes signades per un partit que diuen que a peu hauríem arribat abans? O no hem vist pancartes que anuncien actes als quals el mateix ajuntament dóna suport, com la fira de caçadors o els torneigs d’escacs? L'ordenança que regula aquesta normativa de la via pública fa anys que existeix, i mai fins ara no s’havia donat un cas semblant com el que va succeir el dia 21 a Terra Nostra.

Tot i entenent, tal com diu el comunicat de CCOO, que els funcionaris públics estan obligats a aplicar les normatives i les lleis vigents, en cap cas des d’Esquerra no podem justificar que una intervenció de la policia local davant una acte de reivindicació, com és mostrar les queixes d'un barri que penja unes pancartes, acabi amb la detenció de dos veïns del barri. Entenem que aquests fets són especialment greus, atès que la raó que va provocar la detenció d’aquestes dues persones era la seva negativa a identificar-se, quan aquesta mateixa policia ja havia identificat dues persones més, a les quals s’imputarien, si fos el cas, l’autoria de les pancartes i, per tant, si es considerava podien haver posat la denúncia pertinent.

Davant aquests fets, Esquerra va demanar una comissió d’investigació perquè el cos de la policia local, tot i que es regeix per les lleis abans esmentades, és un cos que depèn de l’Ajuntament i està subjecte a les normes dictades per aquest ajuntament, la missió primordial de les quals ha de ser garantir el lliure i pacífic exercici dels drets de la ciutadania. Les directrius polítiques són les que particularitzen el model de policia que té cada ciutat. L'Ajuntament pot optar per un model de policia local que es dediqui a sancionar les infraccions que queden establertes en una normativa, a ser la guàrdia pretoriana de l'Administració, com sembla que és el cas a Montcada, o es pot optar per un model de policia local amable, propera al ciutadà, d’atenció a la ciutadania, que aposti per educar i, si cal, sancionar quan les accions són actuacions repetitives, que fomenti la convivència, la cohesió social, que dialogui, que aporti confiança a la ciutadania.

En aquest sentit les coses no s’han fet bé, des d’Esquerra ho hem denunciat altres vegades. Entenem, doncs, que les responsabilitats que s'haurien de depurar són polítiques.

Per acabar, volem expressar el nostre respecte pel cos de la policia local, per la seva missió principal de protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats de la ciutadania, i com a garants de la seguretat.


Montcada i Reixac, 27 d’abril del 2007




4 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Estic preocupada pq solament hi ha un partit polític a montcada que fa un seguiment crític i continuat sobre la zona 21 i les detencíons de 2 veins. Hem consta que a algunes barriades no sou ben rebuts perque als nostres barris ja existeix una tradició i simpatia politica.
Tots els partits s'apunten a opinar de manera oportunista dels problemes de montcada. Vosaltres sou oportuns i feu un seguiment.
No camvieu pas.

Anònim ha dit...

Soy vecina de la zona 21, y debo decir que la única Regidora que estuvo con los vecinos apoyando a los 2 detenidos fue Marta Aguilar. La llamamos para solicitar su apoyo, y no dudó un momento en acudir con sus compañeros de Esquerra para conocer la situación y apoyarnos en todo lo que pudieron.
Alguién dirá, vienen las elecciones, y de ahí su colaboración!! pues como vecina, y ex-votante de los socialista, debo decir que a este partido que ha estado en contra del proyecto de la zona 21 desde sus inicios, tanto el Ayuntamiento como la antigua AV, les engañaron, explicando que todos los vecinos estábamos contentísimos, cuando la realidad era otra: LOS VECINOS NO ESTUVIMOS INFORMADOS Y POR LO TANTO, NO PUDIMOS DAR NUESTRA OPINIÓN.

Si la antigua AV era la representante de los vecinos, Esquerra no tenía porqué dudar de esta explicación, y por tanto no pudieron apoyarnos entonces. Ahora que han sabido que NO estamos de acuerdo, ahora SÍ pueden apoyarnos y de hecho, lo están haciendo. Independientemente de que las elecciones están cerca.

Gracias Marta por tu apoyo y entrega en este gran problema en el que nos ha metido el Ayuntamiento.

Cuenta con mi voto.

Anònim ha dit...

VOTEMOS A MARTA AGUILAR ERC, AUNQUE SEA SOLO POR DECENCIA...Y NO A LA TALA, NO A LA TALA, NO A LA TALA, NO A LA TALA.

Anònim ha dit...

ERC ya tiene algo a su favor, de momento, todavía no nos ha perjudicado en nada, y parece que está ayudando. ¿Por qué no le damos una oportunidad?

Al resto ya los conocemos de sobras... PSC & CIU.