15 de febr. 2008

RECUPEREM MEMÒRIA.........




Fotos de l'acte: La Veu i M.C.

(Moments de l'entrega de documents al Museu Municipal i una vista de la concurrencia a l'acte)


El dimarts passat a la Casa de la Vila es va celebrar un acte, que malgrat la considerable assistència, possiblement va passar desapercebut per la majoria de gent de Montcada i Reixac, potser també degut a que no es va veure anunciat pels mitjans de comunicació propis, sobretot La Veu de Montcada. En aquest cas es va penjar un plafó explicatiu de com el Sr. Domingo Fins, als anys 20, va pagar la construcció d’un edifici per tal que es destinés a Asil-Hospital per als avis de Montcada Reixac, com va haver de complir el compromís la seva hereva Elisa Roca i també fa referència a les persones que van treballar en la construcció i com va acabar essent Caserna de la Guàrdia Civil.
Si bé va representar un grau més de recuperació del que en diem memòria històrica, en aquest cas directament lligada al nostre poble, ens falta molt camí per fer, seguint amb el personatge del Fins al qual se li va dedicar un carrer i que va fer altres donacions a Montcada i continuant amb altres persones Com el Sr. Ubach l’Arxiu del qual està a la Fundació Cultural i passant per altres personatges o llocs que tenen o han tingut un important paper en l’àmbit montcadenc.
Per què, en general, es fa tan poc cas a recuperar la nostra història o per què se li dóna tan poca importància? De tot el públic assistent es pot dir que no hi havia gent jove, que en principi serien els que els falta més informació. Cal felicitar la iniciativa d’actes com aquest i a la gent que els ajuda a fer possibles, en aquest cas a la família que va fer donació de la documentació ara exposada i esperar que altres s’engresquin i que la recuperació de la memòria històrica local sigui un fer habitual al municipi.

Berta Roca
Nota: Agrair a Berta Roca el seu escrit que ens recorda que és molt bo tenir sempre present la memòria històrica del nostre poble. Montcada Confidencial vol felicitar als descendents de l’hereva universal de Domingo Fins, la senyora Elisa Roca Mestres que varen fer la donació d’importans documents històrics. Una de les seves nétes , Elisa Riera va aprofitar l’ocasió per instar a les autoritats a conservar un altre edifici emblemàtic sufragat per Domingo Fins, el local de l’Associació Benèfico-Instructiva (Abi), situat al carrer Colon de Montcada Centre.

1 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Voldria agrair a la família el fet de voler compartir tots aquests document amb la resta de ciutadans de montcada.És una pena que la gent jove no tingui accés a aquest tipus d'informació, molt valuosa i apreciada. L'Ajuntament, des de l'àrea de joventut, haurien d'elaborar uns itineraris per tal que la memòria històrica del nostre poble no es perdi, sigui del bàndol que sigui. Com ara el cementiri de Montcada, algú recorda el monument "als caídos por España" que hi ha?