22 de març 2007

ASLAND = INCINERADORA...?

PUBLIQUEM UNA NOVA OPINIÓ ENVERS A UN TEMA QUE PREOCUPA CADA VEGADA MÉS AL CONJUNT DE LA CIUTADANIA. (donem des de M. Confidencial, les gràcies als veïns/nes i col.laboradors/res que de manera natural, ens envien les seves opinions, les seves crítiques, les seves preocupacions.)

ASLAND = INCINERADORA...?

Les últimes notícies ens diuen que a la cimentera Asland es cremaran fangs de depuradora. Les depuradores d’aigües funcionen, i cada cop n’hi ha més, us heu preguntat on va a parar la brutícia que s’extrau de l’aigua?

Doncs una part molt important es fa decantar al fons de les bases i es converteix en fang. Aquest fang esta format bàsicament per matèria orgànica però també s’hi troben tot un seguit d’altres components que son residus dels processos industrials, alguns d’ells poden ser d’alta toxicitat per l’home i el medi ambient i cancerígens inclus en quantitats petitísimes (dioxines PCB’s, furans, metalls pesats...), només hem d’observar la quantitat de polígons industrials que tenim al Vallés, i d’altres indústries disseminades, per adonar-nos de la diversitat de residus que poden acabar formant part d’aquest fang i també de la dificultat per establir un control de l’origen.

Precisament fa poques setmanes que un dels laboratoris (EMA Gavà) encarregats de fer el seguiment d’aquestes indústries, reconeixia públicament la dificultat per controlar els abocaments que moltes d’elles fan a la xarxa pública de clavegueram.

Per tant aquest fang sempre contindrà els productes que aquestes indústries han abocat a la claveguera. Quan incinerem aquest fang no eliminem tots els tòxics que conté, simplement els canviem de lloc, de l’aigua passen a l’atmosfera i al propi ciment (l’Organització Mundial de la Salut reconeix que no existeix el nivell zero d’emissions quan s’incineren residus).

Ara es fa servir l’eufemisme “valoritzarció” per no dir incineració, però tan se val, si aquests fangs es cremen a la nostra estimada cimentera, una part dels seus components tòxics es repartiran entre el ciment acabat, la nostra dosis de pols diària i els gasos de combustió que surten per la xemeneia encara que la pintin de color verd.

E.D. Montcada Centre

2 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Por cierto, un conocido que trabaja en una empresa de montages esta actualmente trabajando en la fanctoria que Lafarge-Asland tiene en Vallcarca (Garraf), hablando con él del tema de nuestra cementera me ha dicho que en la factoria de Vallcarca están montando también los filtros como en Montcada y que allí se hace por que van a quemar fangos de depuradora, de hecho allí no hay población cerca.
No se, no se, esto cada vez huele peor.

Óscar,
Can Sant Joan.

Anònim ha dit...

puede ser que los fangos ya haga tiempo que se estan quemando?

investiguen, pregunten,