3 de març 2007

UN RIU AMB VIDA

Comentari de M. Confidencial (carta publicada a La Veu del senyor Manel Gómez i que reproduïm)
Abans, però, volem felicitar-lo, doncs, ens descriu amb molta claredat allò que s’ha de dir en defensa dels nostres rius i rieres. Nosaltres creiem com ell que no podem convertir aquest patrimoni fluvial en uns rius de ciment....Tenim que recuperar el pols d’allò que no s’ha fet en moltes dècades. Ja és hora de defensar el nostre entorn natural. Ja hi ha prou de fer pisos, pisets i ara fins i tot un hotel!

Si CíU ens fa aquestes propostes per anar-li-hi a votar a les properes eleccions, ho tenen pelut, pensem que les 10 propostes que ens fan, algunes són com: “brindis al sol”.
Això de noves idees nous projectes, sona com un disc ratllat. Fa vui anys, vostès, CíU, ja deien la necessitat de fer-ne urgentment aparcaments a Can Sant Joan, ara repeteixen la mateixa cantarella, amb unes pinzellades surrealistes.
Senyors de CíU, amb tot el nostre respecte, estan vostès sense idees, cal que s’ho facin mirar i trobin el camí de la renovació, pel bé de Montcada.



Un riu amb vida
(Manel Gómez: Pla d'enColl)

"Fa uns dies vaig rebre un fulletó del programa electoral d'una formació política en què un dels seus projectes es conver­tir el Besòs, el Ripoll i la riera de Sant Cugat en un parc flu­vial a l’estil de Santa Coloma. I això m'ha fet reflexionar sobre la capacitat de l'ésser humà de malmetre la natura. M'explicaré: fa mes de 40 anys vam ma­tar el riu convertint-lo en una claveguera i, ara que la vida tor­na a les seves aigües i marges, el volen tornar a transformar. Jo tinc la sort de col.laborar amb el grandíssim programa que és el Projecte Rius i puc do­nar fe de la gran recuperació, tant de la qualitat de l'aigua com dels animals que hi viuen: peixos (sí, he dit peixos), macroínvertebrats, amfibis, rèptils, ocells... També he participat en diferents anellaments científics d'ocells al Besòs i no puc descriure la sensació de tenir a les mans un blauet anellat a Montcada. Les gallinetes d'aigua i els ànecs que tanta il·lusió aixequen a grans i petits niuen i crien a Montcada, no a Santa Coloma de Gramenet (símplement perquè no tenen lloc on fer-ho). Tot això crec que forma un eco­sistema, un riu amb vida. Potser estèticament no és tan maco com el de Santa Coloma però ecológicament li dona 50.000 puntades de peu. Seria un gran error destruir-ho a canvi de tenir una gran esplanada de gespa per jugar a pilota o prendre el sol
Jo els proposo que inverteixin ais marges exteriors, fent uns bons passejos de ribera, no el nyap que hi ha ara. Plantem mes arbres i més vegetacions autòctones, fem zones de picnic amb bancs i miradors, posem panells informatius sobre els itineraris, els ocells i les plantes que viuen al Besòs. Això sí que seria una integració del riu a la ciutat sense malmetre l'ecosistema fluvial. Deixem que el riu faci el seu curs natural. Ho demano si us plau."

4 COMENTARIS (clica i escriu els teus):

Anònim ha dit...

Es un punt de vista que jo comparteixo.
Parlem-ne del que fem amb els rius.

Benvinguda sigui la polemnica.

Josep

Anònim ha dit...

Para descontaminar estos ríos haría falta un milagro!
Si las empresas que hacen los vertidos a los ríos les cuesta menos pagar las "sanciones" que cambiar de métodos.

Anònim ha dit...

Senyor Maresma, vostè no entén el que significa un riu amb vida i la importància que això te.

Senyor Maresma, no es pot estimar el que no es coneix, i no es pot defensar el que no s'estima.

Senyor Maresma, vostè esta fent que paraules tan boniques com sostenibilitat, solidaritat, pau, harmonia o coherència, perdin sentit.

Vicenç Pedrapicada

Anònim ha dit...

UN TONTO SIEMPRE ENCUENTRA A OTROS MÁS TONTOS QUE LE ADMIREN.