29 d’abr. 2007

PUBLICAT AL DIARI AVUI AMB DATA 28/04/2007

Montcada i Reixac · Els veïns de Can Sant Joan es queixen del soroll que fa la ferralleria del barri. El local funciona sense disposar dels permisos necessaris
Males olors i soroll, un malson per als veïns
Montse Capella (del diari AVUI)

No al costat de casa. Alguns veïns de futurs centres penitenciaris o sales de venopunció protesten per l'emplaçament d'aquests equipaments. No els volen a prop de casa. És també el cas dels veïns del barri de Can Sant Joan, a Montcada i Reixac. El soroll que fa la ferralleria i les pudors que diuen que senten per culpa de la depuradora de Montcada molesten la barriada.
La ferralleria de Can Sant Joan està a uns vint metres de les cases. "El soroll que fa és molt empipador", es queixa José Luis Conejero, president de l'associació de veïns del barri. Segons sap Conejero, la ferralleria rep, transforma i recicla 500 tones de bateries, material informàtic, cables o equips de refrigeració al dia. Unes cent mil tones de ferralla anuals.
Tips de patir el soroll d'aquesta ferralleria, Can Sant Joan va fer públic el seu malestar. "Volíem que l'Ajuntament es posés les piles", explica Conejero. Els veïns van aturar aquestes protestes quan es van reunir amb l'Ajuntament per buscar solucions conjuntes. Can Sant Joan va aconseguir que la Diputació de Barcelona efectués un mesurament sonomètric de la ferralleria. L'Ajuntament va prometre tenir els resultats d'aquesta sonometria en quinze dies. Un mes i mig més tard, els veïns esperen el veredicte i estan convençuts que l'activitat supera els límits de soroll permesos.
La ferralleria va començar la seva activitat al costat de Can Sant Joan ara fa tres anys sense disposar dels permisos necessaris. Els veïns no entenen com les administracions competents permeten que aquest local continuï treballant. "Però si l'empresa va demanar els permisos abans d'iniciar la seva activitat tenen dret a estar-s'hi fins que no es denegui la sol·licitud", assegura César Arrizabalaga, alcalde de Montcada. Des que la ferralleria va demanar la llicència l'any 2004, l'Ajuntament també lluita per tancar l'activitat. El soroll i l'impacte mediambiental són els principals motius en contra. "Es va derogar la llicència per no disposar de l'autorització d'Adif perquè els terrenys que ocupa el local són propietat de l'ens estatal ferroviari", recorda l'alcalde.
Tot esperant la llicència
Un any després, la ferralleria va presentar l'autorització d'Adif. El consistori es va quedar sense recursos i va haver d'enviar la petició de llicència al departament de Medi Ambient -que és qui ha de donar el vistiplau definitiu- acompanyat d'un informe negatiu. El departament va tombar l'informe de suficiència, document necessari per tramitar el permís. Ara estan a l'espera de rebre informació complementària que ratifiqui o desacrediti aquest informe. Mentre l'Ajuntament espera que la ferralleria no obtingui la llicència, els veïns han tornat a mobilitzar-se perquè "encara no s'ha aconseguit res".
Les males olors també són un problema per a Can Sant Joan. Els veïns es queixen de la pudor que ve de la depuradora del Montcada. L'Entitat Metropolitana de Medi Ambient no té constància de cap episodi d'olors. "No s'ha registrat cap incidència", sentencien fonts de l'Entitat.

0 COMENTARIS (clica i escriu els teus):